Читај ми

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА АКЦИЈЕ "ВИДЕОАКТИВИЗАМ"

Поводом обележавања Месеца борбе против наркоманије члан Градског већа за здравство проф. др Александра Новаков Микић и члан Градског већа за образовање Милан Ђукић присуствовали су представљању резултата које су Саветовалиште за проблеме употребе психоактивних супстанци, Центар за превенцију наркоманије Емпрона и Меркатор Нови Сад остварили у досадашњим акцијама усмереним на подизањe јавне свести о значају проблема наркоманије.

Том приликом најављена је и трећа фаза Емпронине акције STAND UP Нови Сад, која ће се у новосадским средњим школама реализовати у сарадњи са новосадском Академијом уметности, под називом "Видеоактивизам".

- Акцијама које се предузимају поводом превенције наркоманије, кроз узајамну вршњачку помоћ у разумевању окружења, друштвених и животних околности, отварају се путеви алтернативним решењима која нуде другачије садржаје. Младима треба показати друге видове забаве кроз уметност, спорт и образовање, а склонити их из света досаде - из које се, углавном, рађају пороци. - истакла је проф. др Александра Новаков Микић.

Члан Градског већа за образовање Милан Ђукић подржао је ову акцију и позвао средњошколце на учешће у трећој фази њене реализације под називом "Видеоактивизам" која је започета у новембру - месецу борбе против наркоманије.

Модератори те акције биће студенти новосадске Академије уметности који ће ученике новосадских средњих школа увести у свет филма. Ученици ће имати задатак да камерама мобилних телефона снимају видео радове у свом најближем окружењу. Изабрани млади аутори, из школа које се буду укључиле у акцију, имаће прилику да учествују у продукцији краткометражних филмова и да учествују на градском такмичењу за најбољи краткометражни филм са темом борбе против наркоманије.

У Меркатор Центру Нови Сад, поводом обележавања Месеца борбе против наркоманије, сликар, Данило Вуксановић, ликовни координатор акције STAND UP Нови Сад, поставио је изложбу дечијих радова из летњег програма акције под називом “Контраминација почиње” који показују како најмлађи суграђани виде свој град - Нови Сад.

Сваког уторка и четврта до Нове године, у периоду од 17 до 19 часова грађанима је омогућено да у Меркатор Центру, у директном контакту са активистима Саветовалишта дођу до потребних информација на тему наркоманије. Емпрона центар грађани могу контактирати путем телефона 021/523-044 сваког радног дана од 17-20 h, или путем e-mail адресе саветовалишта stasha.emprona@gmail.com (http://emprona.org.rs/).

Нови Сад, 10. новембар 2009. године