Čitaj mi

POČELA REALIZACIJA AKCIJE "VIDEOAKTIVIZAM"

Povodom obeležavanja Meseca borbe protiv narkomanije član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandra Novakov Mikić i član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić prisustvovali su predstavljanju rezultata koje su Savetovalište za probleme upotrebe psihoaktivnih supstanci, Centar za prevenciju narkomanije Emprona i Merkator Novi Sad ostvarili u dosadašnjim akcijama usmerenim na podizanje javne svesti o značaju problema narkomanije.

Tom prilikom najavljena je i treća faza Empronine akcije STAND UP Novi Sad, koja će se u novosadskim srednjim školama realizovati u saradnji sa novosadskom Akademijom umetnosti, pod nazivom "Videoaktivizam".

- Akcijama koje se preduzimaju povodom prevencije narkomanije, kroz uzajamnu vršnjačku pomoć u razumevanju okruženja, društvenih i životnih okolnosti, otvaraju se putevi alternativnim rešenjima koja nude drugačije sadržaje. Mladima treba pokazati druge vidove zabave kroz umetnost, sport i obrazovanje, a skloniti ih iz sveta dosade - iz koje se, uglavnom, rađaju poroci. - istakla je prof. dr Aleksandra Novakov Mikić.

Član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić podržao je ovu akciju i pozvao srednjoškolce na učešće u trećoj fazi njene realizacije pod nazivom "Videoaktivizam" koja je započeta u novembru - mesecu borbe protiv narkomanije.

Moderatori te akcije biće studenti novosadske Akademije umetnosti koji će učenike novosadskih srednjih škola uvesti u svet filma. Učenici će imati zadatak da kamerama mobilnih telefona snimaju video radove u svom najbližem okruženju. Izabrani mladi autori, iz škola koje se budu uključile u akciju, imaće priliku da učestvuju u produkciji kratkometražnih filmova i da učestvuju na gradskom takmičenju za najbolji kratkometražni film sa temom borbe protiv narkomanije.

U Merkator Centru Novi Sad, povodom obeležavanja Meseca borbe protiv narkomanije, slikar, Danilo Vuksanović, likovni koordinator akcije STAND UP Novi Sad, postavio je izložbu dečijih radova iz letnjeg programa akcije pod nazivom “Kontraminacija počinje” koji pokazuju kako najmlađi sugrađani vide svoj grad - Novi Sad.

Svakog utorka i četvrta do Nove godine, u periodu od 17 do 19 časova građanima je omogućeno da u Merkator Centru, u direktnom kontaktu sa aktivistima Savetovališta dođu do potrebnih informacija na temu narkomanije. Emprona centar građani mogu kontaktirati putem telefona 021/523-044 svakog radnog dana od 17-20 h, ili putem e-mail adrese savetovališta stasha.emprona@gmail.com (http://emprona.org.rs/).

Novi Sad, 10. novembar 2009. godine