Читај ми

ПОЧЕЛА ПРВА РЕКОНСТРУКЦИЈА ОДБРАМБЕНОГ НАСИПА НА КЕЈУ ПОСЛЕ 1965. ГОДИНЕ

Уз присуство Председника Извршног већа Војводине, др Бојана Пајтића и градоначелника Новог Сада Игора Павличића, у Новом Саду су данас почели радови на реконструкцији и надвишењу новосадског Кеја који ће омогућити да Нови Сад, први пут у историји, буде заштићен од поплава.

„Само пре две и по године у Војводини је било 100 слабих тачака на одбрамбеним насипима, због чега је било неопходно донети јасан план и обезбедити значајна средства за реконструкцију насипа на територији целе Војводине, односно на готово свим рекама“ истакао је др Бојан Пајтић. Он је нагласио да су ова средства обезбеђена преко Фонда за капитална улагања, те да је до сада већ урађено много. Завршено је 55 км, а у овом тренутку ради се 65 км насипа.

Градоначелник Новог Сада, Игор Павличић, рекао је да је ово изузетан пример да у Србији можемо да делујемо правовремено, не чекајући да се лоше ствари догоде. Павличић је подсетио да Новосађани већ 40 година стрепе од поплава, те да је ситуација само пре неку годину била критична и да је Новом Саду претио улазак воде у град који би нанео катастрофалне последице.

„Због тога смо се годину дана припремали за овај, нимало лак, подухват. У пројекат смо укључили јавна предузећа и покрајинске органе како би наш град коначно био заштићен, али и како би Новосађани добили модеран партерно уређен кеј, на којем ће моћи да уживају у различитим рекреативним активностима“- рекао је градоначелник Новог Сада Игор Павличић.

Радови који ће омогућити заштиту Новог Сада од „стогодишњих вода“ биће обављани по фазама, а својеврсни бедем града по завршетку радова биће висок 60 центиметара. У првој фази радиће се реконструкција насипа на десној обали канала Нови Сад – Савино село, од ушћа у Дунав па до Булевара цара Лазара, односно до насипа који је сада виши од шетне стазе и кејског зида.

Град планира да следећим пројектом изгради и читав „прстен“ око Новог Сада, са попречним насипима, чиме би се обезбедила и „друга одбрамбена линија“ града.
Синхронизовано са извођењем радова на надвишењу круне насипа, за које је задужено ЈВП Воде Војводине, биће реконструисана водоводна мрежа и саобраћајна инфраструктура. Водоводна мрежа биће реконструисана од Булевара Цара Лазара до Канала ДТД. Радове на рекоснтрукцији водиће ЈКП Водовод и канализација,

Радови који се изводе у овој фази износе 361 милион динара, а планирани рок је 120 дана колико је потребно Заводу за изградњу града за завршетак радова партерног уређења. Свој део посла ЈКП Водововод и канализација требало би да заврши за 35 дана, док ће Водама Војводине за финализацију радова на подизању одбрамбене линије бити потребно 85 дана. Испуњење задатих рокова, наводе извођачи, у великој мери ће зависити од временских услова, док ће јавна предузећа са своје стране пружити максимум да до пробијања рока не дође.

Нови Сад, 20. октобар 2009. године