Čitaj mi

POČELA PRVA REKONSTRUKCIJA ODBRAMBENOG NASIPA NA KEJU POSLE 1965. GODINE

Uz prisustvo Predsednika Izvršnog veća Vojvodine, dr Bojana Pajtića i gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, u Novom Sadu su danas počeli radovi na rekonstrukciji i nadvišenju novosadskog Keja koji će omogućiti da Novi Sad, prvi put u istoriji, bude zaštićen od poplava.

„Samo pre dve i po godine u Vojvodini je bilo 100 slabih tačaka na odbrambenim nasipima, zbog čega je bilo neophodno doneti jasan plan i obezbediti značajna sredstva za rekonstrukciju nasipa na teritoriji cele Vojvodine, odnosno na gotovo svim rekama“ istakao je dr Bojan Pajtić. On je naglasio da su ova sredstva obezbeđena preko Fonda za kapitalna ulaganja, te da je do sada već urađeno mnogo. Završeno je 55 km, a u ovom trenutku radi se 65 km nasipa.

Gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, rekao je da je ovo izuzetan primer da u Srbiji možemo da delujemo pravovremeno, ne čekajući da se loše stvari dogode. Pavličić je podsetio da Novosađani već 40 godina strepe od poplava, te da je situacija samo pre neku godinu bila kritična i da je Novom Sadu pretio ulazak vode u grad koji bi naneo katastrofalne posledice.

„Zbog toga smo se godinu dana pripremali za ovaj, nimalo lak, poduhvat. U projekat smo uključili javna preduzeća i pokrajinske organe kako bi naš grad konačno bio zaštićen, ali i kako bi Novosađani dobili moderan parterno uređen kej, na kojem će moći da uživaju u različitim rekreativnim aktivnostima“- rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Radovi koji će omogućiti zaštitu Novog Sada od „stogodišnjih voda“ biće obavljani po fazama, a svojevrsni bedem grada po završetku radova biće visok 60 centimetara. U prvoj fazi radiće se rekonstrukcija nasipa na desnoj obali kanala Novi Sad – Savino selo, od ušća u Dunav pa do Bulevara cara Lazara, odnosno do nasipa koji je sada viši od šetne staze i kejskog zida.

Grad planira da sledećim projektom izgradi i čitav „prsten“ oko Novog Sada, sa poprečnim nasipima, čime bi se obezbedila i „druga odbrambena linija“ grada.
Sinhronizovano sa izvođenjem radova na nadvišenju krune nasipa, za koje je zaduženo JVP Vode Vojvodine, biće rekonstruisana vodovodna mreža i saobraćajna infrastruktura. Vodovodna mreža biće rekonstruisana od Bulevara Cara Lazara do Kanala DTD. Radove na rekosntrukciji vodiće JKP Vodovod i kanalizacija,

Radovi koji se izvode u ovoj fazi iznose 361 milion dinara, a planirani rok je 120 dana koliko je potrebno Zavodu za izgradnju grada za završetak radova parternog uređenja. Svoj deo posla JKP Vodovovod i kanalizacija trebalo bi da završi za 35 dana, dok će Vodama Vojvodine za finalizaciju radova na podizanju odbrambene linije biti potrebno 85 dana. Ispunjenje zadatih rokova, navode izvođači, u velikoj meri će zavisiti od vremenskih uslova, dok će javna preduzeća sa svoje strane pružiti maksimum da do probijanja roka ne dođe.

Novi Sad, 20. oktobar 2009. godine