Читај ми

ПОЧЕЛА ОСМА „BOOK TALK“ КОНФЕРЕНЦИЈА У НОВОМ САДУ

Осма по реду „Book talk“ конференција поново окупља најпознатије писце, издаваче и књижевне критичаре у региону, а биће одржана 29. и 30. септембра у Галерији Матице српске, Спомен-збирци Павла Бељанског и Поклон збирци Рајка Мамузића. Свечано отварање конференције одржано је у Галерији Матице српске, а том приликом присутнима су се обратили члан Градског већа за културу Далибор Рожић, амбасадор Израела Јахел Вилан и управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

- И ове године најбољи представници писане речи у Новом Саду ће разговарти о важним друштвеним темама, о питањима слободе и страха која су увек отворена, о нашем региону као веома специфичном и препуном изазова, али и о изазовима са којима се данас суочава цео свет. Важно је да се чује реч оних који стварност промишљају, сагледавају, који настоје да се издигну, да имају дистанцу неутралног посматрача. Важно је да се о осетљивим темама говори, да се уклањају предрасуде, да се дијалог издигне на пиједестал који заслужује. Верујем, тако ћемо се боље разумети, а међусобно разумевање је кључ добре комуникације и добрих односа. Увек је култура била мост који спаја, кроз културу и уметност свет се види племенитијим очима, а чини се да је то и у овом тренутку више него потребно. Град ће увек стати иза оваквих пројеката, јер циљ нам је да заједно створимо бољи живот за све – нагласио је Далибор Рожић.

Након отварања конференције, уследио је панел са издавачима, под називом “Bookmark између пандемије и рата”. Учествовали су Реља Дражић, Гојко Божовић, Зоран Хамовић, Ненад Шапоња, Вера Копицл и Зоран Колунџија.

Компанија „Color Media Communications“, уочи регионалне књижевне конференције, организовала је акцију дељења књига у градском превозу. Путнике, које су волонтери затекли на стајалишту, или у градском превозу како читају, веома је обрадовао поклон. Ове године су организатори акције поклањали вредне књиге као што су Кафкина “Писма Милени”, романе Алесандра Барика, “Писмо о толеранцији” Џона Лока, “Тајанствени гост” и друге приче Марсела Пруста, “Музика смисао и бесмисао” Алфреда Брендела и бројна друга издања.

Детаљан програм конференције „Book talk“  доступан је на следећем линку http://communications.rs/booktalk2022/

Нови Сад, 30. септембар 2022. године