Čitaj mi

POČELA OSMA „BOOK TALK“ KONFERENCIJA U NOVOM SADU

Osma po redu „Book talk“ konferencija ponovo okuplјa najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu, a biće održana 29. i 30. septembra u Galeriji Matice srpske, Spomen-zbirci Pavla Belјanskog i Poklon zbirci Rajka Mamuzića. Svečano otvaranje konferencije održano je u Galeriji Matice srpske, a tom prilikom prisutnima su se obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, ambasador Izraela Jahel Vilan i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovlјević Bugarski.

- I ove godine najbolјi predstavnici pisane reči u Novom Sadu će razgovarti o važnim društvenim temama, o pitanjima slobode i straha koja su uvek otvorena, o našem regionu kao veoma specifičnom i prepunom izazova, ali i o izazovima sa kojima se danas suočava ceo svet. Važno je da se čuje reč onih koji stvarnost promišlјaju, sagledavaju, koji nastoje da se izdignu, da imaju distancu neutralnog posmatrača. Važno je da se o osetlјivim temama govori, da se uklanjaju predrasude, da se dijalog izdigne na pijedestal koji zaslužuje. Verujem, tako ćemo se bolјe razumeti, a međusobno razumevanje je klјuč dobre komunikacije i dobrih odnosa. Uvek je kultura bila most koji spaja, kroz kulturu i umetnost svet se vidi plemenitijim očima, a čini se da je to i u ovom trenutku više nego potrebno. Grad će uvek stati iza ovakvih projekata, jer cilј nam je da zajedno stvorimo bolјi život za sve – naglasio je Dalibor Rožić.

Nakon otvaranja konferencije, usledio je panel sa izdavačima, pod nazivom “Bookmark između pandemije i rata”. Učestvovali su Relјa Dražić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja, Vera Kopicl i Zoran Kolundžija.

Kompanija „Color Media Communications“, uoči regionalne književne konferencije, organizovala je akciju delјenja knjiga u gradskom prevozu. Putnike, koje su volonteri zatekli na stajalištu, ili u gradskom prevozu kako čitaju, veoma je obradovao poklon. Ove godine su organizatori akcije poklanjali vredne knjige kao što su Kafkina “Pisma Mileni”, romane Alesandra Barika, “Pismo o toleranciji” Džona Loka, “Tajanstveni gost” i druge priče Marsela Prusta, “Muzika smisao i besmisao” Alfreda Brendela i brojna druga izdanja.

Detalјan program konferencije „Book talk“  dostupan je na sledećem linku http://communications.rs/booktalk2022/

Novi Sad, 30. septembar 2022. godine