Читај ми

ПОЧЕЛА МАНИФЕСТАЦИЈА „ШКОЛСКИ СПОРТСКИ ДАН“

Преко 300 ученика из седам новосадских основних школа окупило се данас на Петроварадинској тврђави да учествује у манифестацији „Школски спортски дан“ коју организују Савез за школски спорт Србије и Савез за школски спорт Новог Сада. Ученике је на отварању манифестације поздравио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин и пожелео им успешан спортски дан.

- Град Нови Сад препознаје значај школског спорта, желимо да што већи број деце укључимо у неки вид рекреације и да они сами схвате да је спорт више од надметања на терену, да он доприноси здравом развоју и одрастању. Овакве манифестације промовишу такве циљеве и зато их увек са задовољством подржавамо. Следеће године очекује нас Школска олимпијада и сигуран сам да ће се и том приликом наш град показати као добар домаћин– рекао је Огњен Цвјетићанин.

Mанифестацијa „Школски спортски дан“ се реализује у оквиру пројекта „Европска недеља спорта“ коју је иницирала Европска комисија, а чији је циљ развој спорта и физичке активности. Током ове недеље, организују се бројни спортски и едукативни догађаји у којима учествује преко 15 милиона учесника из 46 земаља Европе. Србија у пројекту учествује по други пут, организовањем манифестације „Школски спортски дан“ у Београду и Новом Саду где ученици основних школа имају прилику да учествују у спортским и културним радионицама и да кроз спорт, дружење и игру науче нешто више о историји свог града.

Извршни директор Олимпијског комитета Србије Дамир Штајнер је истакао да је важно што је Нови Сад, као Омладинска престоница Европе разумео важност и помогао реализацију пројекта у којем учествује најосетљивија узрасна категорија – основци.

-Подаци истраживања о бављењу спортом изван школе, код деце основношколског узраста су поражавајући и сви имамо обавезу да нешто урадимо како би се то променило. Ово је једна од активности које се спроводе у циљу популаризације спорта како би деца схватила да кроз спорт имају прилику да постану бољи људи, стекну нове пријатеље и израсту у здраве људе – рекао је Дамир Штајнер.

За ученике седам новосадских основних школа припремљене су забавне спортске радионице, полигони и игре, а туристички водичи ће се потрудити да их на занимљив и пријемчив начин ближе упознају са знаменитостима Петроварадинске тврђаве.

Нови Сад, 25. септембар 2019. године