Čitaj mi

POČELA MANIFESTACIJA „ŠKOLSKI SPORTSKI DAN“

Preko 300 učenika iz sedam novosadskih osnovnih škola okupilo se danas na Petrovaradinskoj tvrđavi da učestvuje u manifestaciji „Školski sportski dan“ koju organizuju Savez za školski sport Srbije i Savez za školski sport Novog Sada. Učenike je na otvaranju manifestacije pozdravio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin i poželeo im uspešan sportski dan.

- Grad Novi Sad prepoznaje značaj školskog sporta, želimo da što veći broj dece uklјučimo u neki vid rekreacije i da oni sami shvate da je sport više od nadmetanja na terenu, da on doprinosi zdravom razvoju i odrastanju. Ovakve manifestacije promovišu takve cilјeve i zato ih uvek sa zadovolјstvom podržavamo. Sledeće godine očekuje nas Školska olimpijada i siguran sam da će se i tom prilikom naš grad pokazati kao dobar domaćin– rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Manifestacija „Školski sportski dan“ se realizuje u okviru projekta „Evropska nedelјa sporta“ koju je inicirala Evropska komisija, a čiji je cilј razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Tokom ove nedelјe, organizuju se brojni sportski i edukativni događaji u kojima učestvuje preko 15 miliona učesnika iz 46 zemalјa Evrope. Srbija u projektu učestvuje po drugi put, organizovanjem manifestacije „Školski sportski dan“ u Beogradu i Novom Sadu gde učenici osnovnih škola imaju priliku da učestvuju u sportskim i kulturnim radionicama i da kroz sport, druženje i igru nauče nešto više o istoriji svog grada.

Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Srbije Damir Štajner je istakao da je važno što je Novi Sad, kao Omladinska prestonica Evrope razumeo važnost i pomogao realizaciju projekta u kojem učestvuje najosetlјivija uzrasna kategorija – osnovci.

-Podaci istraživanja o bavlјenju sportom izvan škole, kod dece osnovnoškolskog uzrasta su poražavajući i svi imamo obavezu da nešto uradimo kako bi se to promenilo. Ovo je jedna od aktivnosti koje se sprovode u cilјu popularizacije sporta kako bi deca shvatila da kroz sport imaju priliku da postanu bolјi lјudi, steknu nove prijatelјe i izrastu u zdrave lјude – rekao je Damir Štajner.

Za učenike sedam novosadskih osnovnih škola pripremlјene su zabavne sportske radionice, poligoni i igre, a turistički vodiči će se potruditi da ih na zanimlјiv i prijemčiv način bliže upoznaju sa znamenitostima Petrovaradinske tvrđave.

Novi Sad, 25. septembar 2019. godine