Читај ми

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА АЗИЛА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и саветница председника Владе АП Војводине Јелена Балашевић обишли су почетне радове на изградњи прихватилишта за изгубљене и напуштене животиње у Новом Саду.

- Радови на изградњи азила се одвијају по плану и веома ми је драго што могу да најавим да ћемо имати један модеран азил са комплетном инфраструктуром, који ће моћи да прими до 450 паса и мачака. Због изузетно добре локације у индустријској зони, удаљеној од зоне становања стичемо услове да будемо регионални центар за прихватилиште за изгубљене и напуштене животиње - рекао је градоначелник Игор Павличић и додао да је један велики проблем почео да се решава и да ће се новац који је до сада Град давао за одштету суграђанима нападнутим од стране паса луталица бити усмерен ка овом азилу. Саветница председника Владе АП Војводине Јелена Балашевић нагласила је да је данашњи дан веома важан за Покрајину и Град јер смо почели као регија да се приближавамо свим другим европским регијама који су решиле проблем паса и мачака луталица, и да је план да у наредних 4 до 5 година потпуно решимо овај проблем - Нови Сад треба да буде поносан што ће ускоро добити једно велико прихватилиште које ће моћи да користе и суседне општине – истакла је Јелена Балашевић.

Комплекс прихватилишта за изгубљене и напуштене животиње биће изграђен на парцели број 916/11 К.О. Нови Сад III, на површини од 1 хектара, на североистоку Новог Сада, у близини Рафинерије. Прихватилиште ће моћи да прими 350 до 400 паса и до 50 мачака и биће инфраструктурно опремљено неопходним инсталацијама као што су водовод, канализација, гас, струја. Комплекс ће садржати између осталог, главни објекат (650м² бруто) са просторијом за пријем животиња, амбулантом, рецепцијом, карантином за мачке и другим просторијама, затим објекат изолатора за псе (315м²), изолатор за остале животиње, 160 боксова у којима ће бити смештено по два пса, пансион за псе и мачке капацитета за 10 паса и 10 мачака, простор за истрчавање паса, приступне саобраћајнице са паркингом за запослене и посетиоце и уређене зелене површине. Главни пројекат прихватилишта за напуштене животиње ради Д.О.О. „Гарди“ из Новог Сада. Тренутно се изводе радови на припреми терена за изградњу планираних садржаја, јер се ради о мочварном земљишту које је потребно очистити и извршити нивелацију терена адекватном методом и материјалом. Вредност посла је 5.757. 600 динара, а рок завршетка 75 календарских дана. Извођач радова је ГП „Градитељ НС“ из Новог Сада. Нови Сад, 15.септембар 2011. године