Čitaj mi

POČELA IZGRADNjA AZILA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i savetnica predsednika Vlade AP Vojvodine Jelena Balašević obišli su početne radove na izgradnji prihvatilišta za izgubljene i napuštene životinje u Novom Sadu.

- Radovi na izgradnji azila se odvijaju po planu i veoma mi je drago što mogu da najavim da ćemo imati jedan moderan azil sa kompletnom infrastrukturom, koji će moći da primi do 450 pasa i mačaka. Zbog izuzetno dobre lokacije u industrijskoj zoni, udaljenoj od zone stanovanja stičemo uslove da budemo regionalni centar za prihvatilište za izgubljene i napuštene životinje - rekao je gradonačelnik Igor Pavličić i dodao da je jedan veliki problem počeo da se rešava i da će se novac koji je do sada Grad davao za odštetu sugrađanima napadnutim od strane pasa lutalica biti usmeren ka ovom azilu. Savetnica predsednika Vlade AP Vojvodine Jelena Balašević naglasila je da je današnji dan veoma važan za Pokrajinu i Grad jer smo počeli kao regija da se približavamo svim drugim evropskim regijama koji su rešile problem pasa i mačaka lutalica, i da je plan da u narednih 4 do 5 godina potpuno rešimo ovaj problem - Novi Sad treba da bude ponosan što će uskoro dobiti jedno veliko prihvatilište koje će moći da koriste i susedne opštine – istakla je Jelena Balašević.

Kompleks prihvatilišta za izgubljene i napuštene životinje biće izgrađen na parceli broj 916/11 K.O. Novi Sad III, na površini od 1 hektara, na severoistoku Novog Sada, u blizini Rafinerije. Prihvatilište će moći da primi 350 do 400 pasa i do 50 mačaka i biće infrastrukturno opremljeno neophodnim instalacijama kao što su vodovod, kanalizacija, gas, struja. Kompleks će sadržati između ostalog, glavni objekat (650m² bruto) sa prostorijom za prijem životinja, ambulantom, recepcijom, karantinom za mačke i drugim prostorijama, zatim objekat izolatora za pse (315m²), izolator za ostale životinje, 160 boksova u kojima će biti smešteno po dva psa, pansion za pse i mačke kapaciteta za 10 pasa i 10 mačaka, prostor za istrčavanje pasa, pristupne saobraćajnice sa parkingom za zaposlene i posetioce i uređene zelene površine. Glavni projekat prihvatilišta za napuštene životinje radi D.O.O. „Gardi“ iz Novog Sada. Trenutno se izvode radovi na pripremi terena za izgradnju planiranih sadržaja, jer se radi o močvarnom zemljištu koje je potrebno očistiti i izvršiti nivelaciju terena adekvatnom metodom i materijalom. Vrednost posla je 5.757. 600 dinara, a rok završetka 75 kalendarskih dana. Izvođač radova je GP „Graditelj NS“ iz Novog Sada. Novi Sad, 15.septembar 2011. godine