Читај ми

ПОЧЕЛА АКЦИЈА „ПАРКОВИ УМЕСТО ДЕПОНИЈА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић обишао је радове на претварању дивље депоније у парк, у оквиру акције „Паркови уместо депонија“, заједно са директором ЈКП „Градско зеленило“ Александром Богдановићем и директором ЈКП „Чистоћа“ Владимиром Зеленовићем. Радници ЈКП „Градско зеленило“ почели су данас да саде више од сто садница дрвећа и туја на локацији од око 1000 метара квадратних у Улици Фрање Штефановића у Петроварадину. Тиме је и званично почела и реализација акције „Паркови уместо депонија“ која је покренута на иницијативу градоначелника Милоша Вучевића.

- Недавно смо са јавно-комуналним предузећима града отпочели озбиљну акцију током које ће бити сађено дрвеће и украсно биље на свим локацијама у граду које су у ранијем периоду претворене у сметлишта. Постало је евидентно да чишћење дивљих депонија не даје резултате, јер грађани на истим местима поново нагомилавају смеће. Зато је донета одлука да се депоније одмах после уклањања ђубрета озелене и претворе у мини-паркове. Радници ЈКП „Чистоћа“ и „Градско зеленило“ су урадили квалитетан посао у Петроварадину, а значајни кораци рађени су континуирано и на пољу уклањања дивљих депонија у последњих годину дана. Та предузећа добила су нови подстицај од Скупштне града, Градског већа и градоначелника кроз конкретне мере које смо јуче усвојили како бисмо им омогућили боље услове за рад и подигли квалитет комуналног сектора града на виши ниво -  рекао је након обиласка радова градоначелник Вучевић и додао да је брига о животној средини заједнички посао локалне самоуправе и целокупне локалне заједнице које треба заједнички да делују у циљу обезбеђивања бољег сутра за све грађане - Позивам Новосађане да се сви придружимо овој акцији, јер ово није активност два комунална предузећа, већ задатак свих нас, да чувамо наш град и не бацамо ђубре где му није место – поручио је градоначелник Вучевић, који је са сарадницима обишао и очишћен Роков поток који је дуго представљао један од горућих комунланих проблема у Петроварадину.

У близини дечијег игралишта у Блоку 8 на Петроварадину налазила се велика депонија са комуналним отпадом. ЈКП „Чистоћа“ је уклонила сав отпад, а радници ЈКП „Градско зеленило“ уредили су локацију и претворили је у мини-парк. Том приликом, ради безбедности орезан је сибирски брест који се већ налазио на локалитету, посађено је седам комада пирамидалног јасена, девет комада кугластог багрема, 27 комада горског јавора, 84 тује и постављено 30 квадрата тепих травњака. У Петроварадину, уз долму код Победе, радници „Зеленила“ посадили су око 90 комада горског јавора и 15 стабала платана, а планови за наставак акције у Новом Саду тичу се уређења депоније на Лиману 4 и уређења дивљих депонија на Клиси и Телепу.

Нови Сад, 29. новембар 2014. године