Čitaj mi

POČELA AKCIJA „PARKOVI UMESTO DEPONIJA“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na pretvaranju divlјe deponije u park, u okviru akcije „Parkovi umesto deponija“, zajedno sa direktorom JKP „Gradsko zelenilo“ Aleksandrom Bogdanovićem i direktorom JKP „Čistoća“ Vladimirom Zelenovićem. Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ počeli su danas da sade više od sto sadnica drveća i tuja na lokaciji od oko 1000 metara kvadratnih u Ulici Franje Štefanovića u Petrovaradinu. Time je i zvanično počela i realizacija akcije „Parkovi umesto deponija“ koja je pokrenuta na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića.

- Nedavno smo sa javno-komunalnim preduzećima grada otpočeli ozbilјnu akciju tokom koje će biti sađeno drveće i ukrasno bilјe na svim lokacijama u gradu koje su u ranijem periodu pretvorene u smetlišta. Postalo je evidentno da čišćenje divlјih deponija ne daje rezultate, jer građani na istim mestima ponovo nagomilavaju smeće. Zato je doneta odluka da se deponije odmah posle uklanjanja đubreta ozelene i pretvore u mini-parkove. Radnici JKP „Čistoća“ i „Gradsko zelenilo“ su uradili kvalitetan posao u Petrovaradinu, a značajni koraci rađeni su kontinuirano i na polјu uklanjanja divlјih deponija u poslednjih godinu dana. Ta preduzeća dobila su novi podsticaj od Skupštne grada, Gradskog veća i gradonačelnika kroz konkretne mere koje smo juče usvojili kako bismo im omogućili bolјe uslove za rad i podigli kvalitet komunalnog sektora grada na viši nivo -  rekao je nakon obilaska radova gradonačelnik Vučević i dodao da je briga o životnoj sredini zajednički posao lokalne samouprave i celokupne lokalne zajednice koje treba zajednički da deluju u cilјu obezbeđivanja bolјeg sutra za sve građane - Pozivam Novosađane da se svi pridružimo ovoj akciji, jer ovo nije aktivnost dva komunalna preduzeća, već zadatak svih nas, da čuvamo naš grad i ne bacamo đubre gde mu nije mesto – poručio je gradonačelnik Vučević, koji je sa saradnicima obišao i očišćen Rokov potok koji je dugo predstavlјao jedan od gorućih komunlanih problema u Petrovaradinu.

U blizini dečijeg igrališta u Bloku 8 na Petrovaradinu nalazila se velika deponija sa komunalnim otpadom. JKP „Čistoća“ je uklonila sav otpad, a radnici JKP „Gradsko zelenilo“ uredili su lokaciju i pretvorili je u mini-park. Tom prilikom, radi bezbednosti orezan je sibirski brest koji se već nalazio na lokalitetu, posađeno je sedam komada piramidalnog jasena, devet komada kuglastog bagrema, 27 komada gorskog javora, 84 tuje i postavlјeno 30 kvadrata tepih travnjaka. U Petrovaradinu, uz dolmu kod Pobede, radnici „Zelenila“ posadili su oko 90 komada gorskog javora i 15 stabala platana, a planovi za nastavak akcije u Novom Sadu tiču se uređenja deponije na Limanu 4 i uređenja divlјih deponija na Klisi i Telepu.

Novi Sad, 29. novembar 2014. godine