Читај ми

ПЛАНСКИ ДОКУМЕНТИ И ВАЖНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ПРОЈЕКТИ НА ДАНАШЊОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ГРАДА

Уочи прве седнице Скупштине Града Новог Сада која се одржава након летње паузе, заменик градоначелника Милан Ђурић изложио је планове генералне регулације који усмеравају будући развој града, важне инвестиционе пројекте, као и извештај о извршењу градског буџета. Ђурић је поменуо план генералне регулације Петроварадина са Петроварадинском тврђавом, у оквиру којег је и изградња будућег пешачко – бициклистичког моста на стубовима некадашњег моста Франца Јозефа, ботаничке баште, као и изградња пречистача отпадних вода који је део пројекта „Чиста Србија“ и који се финансира из републичког буџета. 

- Такође, предложено је да на локалитету уз Булевар цара Лазара, некадашњег Дино парка, на око 1,9 хектара, уместо зоне намењене за проширење спортских садржаја, буде уређена зелена површина. Циљ нам је да повећамо укупну површину зеленила у нашем граду. Такође, изменом планских докумената везаних за локалитет комплекса Дечије болнице, стварамо услове за изградњу нових делова тог објекта, као и за његову надоградњу и реконструкцију – истакао је Милан Ђурић.

Он је најавио да је пред одборницима и један од највећих и најзначајнијих градских пројеката, инвестициони пројекат на уређењу Алмашког краја, који треба да буде реализован у складу са Споразумом о заједничком инвестирању и реализацији инвестиционих пројеката и пројеката текућег одржавања, које је Град Нови Сад потписао са Аутономном покрајином Војводином.

- Пројекат ће бити реализован у две фазe, прва ове године, док ће друга фаза започети најкасније до краја 2024. године, а и градским и покрајинским овогодишњим буџетом већ су за то опредељена средства. До краја године појачавамо активности путне привреде и данас ћемо распоредити 800 милиона динара које је Град добио од АП Војводине за побољшање услова на новосадским путевима. Захваљујући тим средствима, буџет за путну привреду у овој години је са 1 милијарду 354 милиона динара, увећан на 2 милијарде 154 милиона динара, што је рекордно издвајање за реконструкцију путева у историји Новог Сада – изјавио је Ђурић.

На дневном реду Седнице је и Извештај о извршењу буџета Града Новог Сада у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2022. године.

- Времена су веома изазовна, али градске финансије су стабилне и ликвидност је неупитна. Приходи и примања буџета текуће године остварени су у износу од 14 милијарди 364 милиона динара, што је високих 84,7%  плана за шест месеци ове године. Пре само десет година, остварење прихода и примања било је мање за 81,56%. Да је дошло до новог пораста броја запослених и броја обвезника, говори и бројка о оствареним износу пореских прихода који до 30. јуна чине чак 77,2%, односно 10 милијарди 658 милиона динара. У односу на исти период прошле године то је више за 1 милијарду 339 милиона динара. Капитална потрошња за првих шест месеци износи 3 милијарде 834 милиона динара, односно скоро 30% од укупно утрошених средстава, а у односу на исти период прошле године, ова потрошња је већа за 1 милијарду 301 милион динара. Говорио сам о бројкама које су у оквиру извештајног периода, имајући у виду да је 1. јула на снагу ступио ребаланс буџета који је донео свакако битне промене, те је буџет тада утврђен у износу од 38 милијарди 129 милиона динара – закључио је заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

Нови Сад, 16. септембар 2022. године