Читај ми

ПАСАЖ СТАРИХ ЗАНАТА ДОБИО ПРВЕ СТАНАРЕ

Задруга домаће радиности ''Земља'' отворила је продајно место у првом, од четири пословна простора у пасажу Дунавске улице број 3 у Новом Саду, у тзв. Пасажу старих заната. Отварању тог објекта присуствовао је члан Градског већа за привреду мр. Горан Сечујски који је изразио посебно задовољство што је коначно заживео један од простора намењених онима који се баве старим занатима.
- Драго ми је што су даме из Задруге домаће радиности са пуно елана и храбрости одлучиле да своје пословање прошире отварањем новог продајног објекта управо овде. Предстоји још доста активности око уређења самог пасажа, како би он био репрезентативан у сваком смислу. На првом месту то су услови за кориснике простора, а потом и уређење зелене површине и прилаза пасажу. Предстоји, такође, и промоција овог пасажа кроз сарадњу Туристичке организације Новог Сада са туристичким агенцијама које доводе туристе у Нови Сад – истакао је мр Сечујски.
Задруга домаће радиности поседује сертификат Министарства привреде Републике Србије за обављање послова који се сматрају старим и уметничким занимањима, односно пословима домаће радиности и учествовала је на бројним дешавањима када се представљало богатство и разноликост Србије и Новог Сада.
- Пасаж старих заната је мали допринос Града у промоцији старих и уметничких заната, односно производње на традиционални начин. Та подршка није довољна, ми смо тога свесни и очекујем да ће све институције у Граду више бити у функцији подршке целокупној привреди Новог Сада у наредној години, а нарочито онима који раде у туристичкој делатности, јер је то једна од ретких грана која у времену економске кризе бележи константан раст. Нови Сад у том смислу има шта да понуди – нагласио је члан Градског већа за привреду.
У Новом Саду регистровано је око 25 привредних субјекта чији се производи сматрају производима старих и уметничких заната и послова домаће радиности, од чега највише у Новом Саду, затим Петроварадину, Каћу и Сремској Каменици. Ради се о производима као што су уникатни накит од племенитих метала, ручно израђени делови за сатове и часовнике, затим производи ручног ткања, казанџијски производи, уметнички обрађени повези, ручно везене копије икона и грбова и други, а који се израђују на традиционалан начин, ручно или претежно ручно.
Горан Сечујски позвао је све Новосађане, који имају сертификат Министарства привреде Републике Србије, да се јаве уколико су заинтересовани да своје производе, користећи локале тзв. Пасажа старих заната, представе грађанима Новог Сада и туристима.

Нови Сад, 27. децембар 2013. године