Čitaj mi

PASAŽ STARIH ZANATA DOBIO PRVE STANARE

Zadruga domaće radinosti ''Zemlja'' otvorila je prodajno mesto u prvom, od četiri poslovna prostora u pasažu Dunavske ulice broj 3 u Novom Sadu, u tzv. Pasažu starih zanata. Otvaranju tog objekta prisustvovao je član Gradskog veća za privredu mr. Goran Sečujski koji je izrazio posebno zadovoljstvo što je konačno zaživeo jedan od prostora namenjenih onima koji se bave starim zanatima.
- Drago mi je što su dame iz Zadruge domaće radinosti sa puno elana i hrabrosti odlučile da svoje poslovanje prošire otvaranjem novog prodajnog objekta upravo ovde. Predstoji još dosta aktivnosti oko uređenja samog pasaža, kako bi on bio reprezentativan u svakom smislu. Na prvom mestu to su uslovi za korisnike prostora, a potom i uređenje zelene površine i prilaza pasažu. Predstoji, takođe, i promocija ovog pasaža kroz saradnju Turističke organizacije Novog Sada sa turističkim agencijama koje dovode turiste u Novi Sad – istakao je mr Sečujski.
Zadruga domaće radinosti poseduje sertifikat Ministarstva privrede Republike Srbije za obavljanje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanimanjima, odnosno poslovima domaće radinosti i učestvovala je na brojnim dešavanjima kada se predstavljalo bogatstvo i raznolikost Srbije i Novog Sada.
- Pasaž starih zanata je mali doprinos Grada u promociji starih i umetničkih zanata, odnosno proizvodnje na tradicionalni način. Ta podrška nije dovoljna, mi smo toga svesni i očekujem da će sve institucije u Gradu više biti u funkciji podrške celokupnoj privredi Novog Sada u narednoj godini, a naročito onima koji rade u turističkoj delatnosti, jer je to jedna od retkih grana koja u vremenu ekonomske krize beleži konstantan rast. Novi Sad u tom smislu ima šta da ponudi – naglasio je član Gradskog veća za privredu.
U Novom Sadu registrovano je oko 25 privrednih subjekta čiji se proizvodi smatraju proizvodima starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, od čega najviše u Novom Sadu, zatim Petrovaradinu, Kaću i Sremskoj Kamenici. Radi se o proizvodima kao što su unikatni nakit od plemenitih metala, ručno izrađeni delovi za satove i časovnike, zatim proizvodi ručnog tkanja, kazandžijski proizvodi, umetnički obrađeni povezi, ručno vezene kopije ikona i grbova i drugi, a koji se izrađuju na tradicionalan način, ručno ili pretežno ručno.
Goran Sečujski pozvao je sve Novosađane, koji imaju sertifikat Ministarstva privrede Republike Srbije, da se jave ukoliko su zainteresovani da svoje proizvode, koristeći lokale tzv. Pasaža starih zanata, predstave građanima Novog Sada i turistima.

Novi Sad, 27. decembar 2013. godine