Читај ми

ОТВОРЕНО НОВО САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА СТУДЕНТЕ

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват отворио је у Студентском дому "Цар Лазар" саветовалиште за студенте.  То је четврто саветовалиште које је отворено у оквиру пројекта "Кафе-саветовалиште", који од 2010. године спроводи Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад у сарадњи са Студентским центром, а уз подршку Градске управе за здравство. До сада су покренута саветовалишта у домовима „Никола Тесла“, „Слободан Бајић“ и „Живојин Ћулум“.

- Процењено је да се млади најопуштеније осећају у неформалној комуникацији. Надам се да ће и ово саветовалиште омогућити студентима да, у разговору са својим вршњацима који су прошли одговарајуће едукације, разговарају о проблемима који их муче и да ће их подстаћи да се информишу и унапређују своје знање о здрављу - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

Циљ пројекта "Кафе-саветовалиште" је да се кроз индивидуални и групни здравствено – васпитни рад, који је заснован на неформалној комуникацији обученог едукатора и младе особе,  разговара о темама које се односе на репродуктивно здравље, контрацепцију, здраве стилове живота и ментално здравље и унапређење партнерских односа. Активну улогу у овом пројекту имају студенти Медицинског факултета и одсека Фармације, као и студенти Психологије са Филозофског факултета, који су прошли обуку у Заводу за здравствену заштиту студената и волонтерски обављају улогу вршњачких едукатора.

Координаторка пројекта Александра Маринков истакла је да је Завод за здравствену заштиту студената кроз пројекат унапредио сарадњу са многим студентским организацијама Новосадског универзитета, као и са невладиним организацијама.

- Током 2013. године организовали смо тренинг за вршњачке едукаторе који, поред радионица у „Кафе-саветовалишту“ од ове године студентима пружа могућност скрининг-прегледа, односно израчунавање БМИ, мерење крвног притиска, проверу холестерола, триглицерида и глукозе у крви, едукацију за самопреглед дојке и тестиса и психолошку подршку студентима - изјавила је Александра Маринков.

Нови Сад, 27. новембар 2013. године