Читај ми

ОТВОРЕНО 24. НОВОСАДСКО ПРОЛЕЋЕ

Помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић заједно са председником Покрета горана Новог Сада Петром Виђикантом свечано jе отвориo 24. „Новосадско пролеће“. Том приликом представљене су три најлепше еколошке поруке које су одабрaне на конкурсу који је расписао Покрет горана Новог Сада. Прочитале су их њихове ауторке Невена Средојевић (4. разред - ОШ „Бранко Радичевић”, Нови Сад), Јована Веселинов (3. разред - ОШ „Коста Трифковић”, Нови Сад) и Ивана Томашевић (4. разред, ОШ „Душан Радовић”, Нови Сад), а плесни пар клуба „Ритмо Латино“ извео је валцер. „Новосадско пролеће“ окупило је 223 излагача на изложбама цвећа и садница, меда и здравствено безбедне хране, као и старих и уметничких заната.

-Град је подражао ову манифестацију чију смо суштинску поруку могли да чујемо од наших најмлађих суграђана, а то је да водимо рачуна о екологији и да својим личним залагањем доприносимо да овај град буде лепши и бољи. Нови Сад ће бити први град у Србији који ће добити Стратегију развоја система зелених простора везану за Генерални урбанистички план, а предостоји нам процедура њеног усвајања. Након усвајања тог документа акционим плановима биће конкретизоване мере за побољшање стања зелених простора – нагласио је помоћник градоначелника Владимир Стојковић.
Након свечаног отварања, одржана је презентација „Стратегије развоја система зелених простора Новог Сада“, а процес њеног доношења започет је закључцима са Округлог стола који је одржан прошле године на „Новосадској јесени“. Доношење Стратегије подржава Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине, а осим Града Новог Сада и Пољопривредног факултета, Радну групу чине и представници следећих институција: Институт за низијско шумарство и животну средину, ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад, ЈП „Урбанизам“ Нови Сад , JП „Завод за изградњу града“ Нови Сад, ЈП „Лисје“ Нови Сад , Покрајински завод за заштиту природе, Покрет горана Новог Сада, ЈП „Воде Војводине“ и Институт за јавно здравље Војводине.
Манифестација „Новосадско пролеће“ одржава се од 18. до 22. марта на првом спрату СПЕНС-а, а за посетиоце је отворена сваког дана од 8.00 до 20.00 часова. Поред изложби, које су продајног карактера, у оквиру манифестације организују се еколошке радионице, а у периоду од 17 до 19 часова испред штанда Покрета горана одржаваће се „Биљна клиника“ под слоганом „Помозите својим биљкама саветима стручњака“. Ту ће посетиоци од стручњака из области хортикултуре и заштите биља и студената Пољопривредног факултета моћи да добију савете око неге биљака након зимског периода. Савети ће се односити на негу цветница, жбунастих и дрвенастих врста. Улаз на „Новосадско пролеће“ је слободан.

Нови Сад, 18. март 2014. године