Čitaj mi

OTVORENO 24. NOVOSADSKO PROLEĆE

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković zajedno sa predsednikom Pokreta gorana Novog Sada Petrom Viđikantom svečano je otvorio 24. „Novosadsko proleće“. Tom prilikom predstavljene su tri najlepše ekološke poruke koje su odabrane na konkursu koji je raspisao Pokret gorana Novog Sada. Pročitale su ih njihove autorke Nevena Sredojević (4. razred - OŠ „Branko Radičević”, Novi Sad), Jovana Veselinov (3. razred - OŠ „Kosta Trifković”, Novi Sad) i Ivana Tomašević (4. razred, OŠ „Dušan Radović”, Novi Sad), a plesni par kluba „Ritmo Latino“ izveo je valcer. „Novosadsko proleće“ okupilo je 223 izlagača na izložbama cveća i sadnica, meda i zdravstveno bezbedne hrane, kao i starih i umetničkih zanata.

-Grad je podražao ovu manifestaciju čiju smo suštinsku poruku mogli da čujemo od naših najmlađih sugrađana, a to je da vodimo računa o ekologiji i da svojim ličnim zalaganjem doprinosimo da ovaj grad bude lepši i bolji. Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će dobiti Strategiju razvoja sistema zelenih prostora vezanu za Generalni urbanistički plan, a predostoji nam procedura njenog usvajanja. Nakon usvajanja tog dokumenta akcionim planovima biće konkretizovane mere za poboljšanje stanja zelenih prostora – naglasio je pomoćnik gradonačelnika Vladimir Stojković.
Nakon svečanog otvaranja, održana je prezentacija „Strategije razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada“, a proces njenog donošenja započet je zaključcima sa Okruglog stola koji je održan prošle godine na „Novosadskoj jeseni“. Donošenje Strategije podržava Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a osim Grada Novog Sada i Poljoprivrednog fakulteta, Radnu grupu čine i predstavnici sledećih institucija: Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad, JP „Urbanizam“ Novi Sad , JP „Zavod za izgradnju grada“ Novi Sad, JP „Lisje“ Novi Sad , Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokret gorana Novog Sada, JP „Vode Vojvodine“ i Institut za javno zdravlje Vojvodine.
Manifestacija „Novosadsko proleće“ održava se od 18. do 22. marta na prvom spratu SPENS-a, a za posetioce je otvorena svakog dana od 8.00 do 20.00 časova. Pored izložbi, koje su prodajnog karaktera, u okviru manifestacije organizuju se ekološke radionice, a u periodu od 17 do 19 časova ispred štanda Pokreta gorana održavaće se „Biljna klinika“ pod sloganom „Pomozite svojim biljkama savetima stručnjaka“. Tu će posetioci od stručnjaka iz oblasti hortikulture i zaštite bilja i studenata Poljoprivrednog fakulteta moći da dobiju savete oko nege biljaka nakon zimskog perioda. Saveti će se odnositi na negu cvetnica, žbunastih i drvenastih vrsta. Ulaz na „Novosadsko proleće“ je slobodan.

Novi Sad, 18. mart 2014. godine