Читај ми

OТВОРЕНИ 42. ПРOФЕСИОНАЛНИ СУСРЕТИ ПОЗОРИШТА ЛУТАКА СРБИЈЕ

Члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ отвориo je 42. Професионалне сусретe позоришта лутака Србије. На овогодишњем фестивалу учествује осам луткарских представа, седам из позоришта Србије и једно из Републике Српске, a трају до среде, 30. новембра.

-Изузетна ми је част и задовољство што могу да отворим 42. Професионалне сусретe позоришта лутака Србије у години када Позориште младих слави свој јубилеј, 80 година постојања. Дивно је видети оволикo најмлађе публике која ће захваљујући представама за децу стасати у озбиљну театарску публику- рекао је том приликом Андреј Бурсаћ.

Фестивал је започео представом „Пинокио“ Позоришта младих из Новог Сада, а затим ће бити изведени „Трапави змај“ зрењанинског позоришта, „Ах тај змај“ крагујевачког, “На осми дан“ суботичког, „Пругасти мачак и госпођица ласта“ београдског малог позоришта „Душко Радовић“„Патуљак носоња“ нишког и „Царев славуј“ земунског луткарcког позоришта, а представу у част награђених извешће Дечје позориште из Бањалуке. Укупно ће бити додељено петнаест награда, плус три специјалне, о којима ће одлучивати жири ових сусрета. Признања ће бити додељена за режију, идејно решење лутака, костиме, сцену, и остале категорије, а седам награда ће бити подељено за остварења глумаца – аниматора.

 

Нови Сад, 28. новембар 2011. године