Čitaj mi

OTVORENI 42. PROFESIONALNI SUSRETI POZORIŠTA LUTAKA SRBIJE

Član Gradskog veća za kulturu mr Andrej Bursać otvorio je 42. Profesionalne susrete pozorišta lutaka Srbije. Na ovogodišnjem festivalu učestvuje osam lutkarskih predstava, sedam iz pozorišta Srbije i jedno iz Republike Srpske, a traju do srede, 30. novembar.

-Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što mogu da otvorim 42. Profesionalne susrete pozorišta lutaka Srbije u godini kada Pozorište mladih slavi svoj jubilej, 80 godina postojanja. Divno je videti ovoliko najmlađe publike koja će zahvaljujući predstavama za decu stasati u ozbiljnu teatarsku publiku- rekao je tom prilikom Andrej Bursać.

Festival je započeo predstavom „Pinokio“ Pozorišta mladih iz Novog Sada, a zatim će biti izvedeni „Trapavi zmaj“ zrenjaninskog pozorišta, „Ah taj zmaj“ kragujevačkog, “Na osmi dan“ subotičkog, „Prugasti mačak i gospođica lasta“ beogradskog malog pozorišta „Duško Radović“„Patuljak nosonja“ niškog i „Carev slavuj“ zemunskog lutkarskog pozorišta, a predstavu u čast nagrađenih izvešće Dečje pozorište iz Banjaluke. Ukupno će biti dodeljeno petnaest nagrada, plus tri speciјalne, o kojima će odlučivati živi ovih susreta. Priznanja će biti dodeljena za režiju, idejno rešenje lutaka, kostime, scenu, i ostale kategorije, a sedam nagrada će biti podeljeno za ostvarenja glumaca – animatora.

 

Novi Sad, 28. novembar 2011. godine