Читај ми

ОТВОРЕНЕ КЛИНИКЕ ЗА ИНТЕРНЕ БОЛЕСТИ, ГРАДЕ СЕ БЛОКОВИ „Б“ И „Ц“ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА ВОЈВОДИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром здравља Републике Србије Златибором Лончаром, председником Покрајинске владе Игором Мировићем и директорком Клиничког центра Војводине Едитом Стокић посетио Клинички центар Војводине. Они су обишли комплетно реконструисану зграду Клиника за интерне болести. Објекат је укупне површине 5 384 квадратна метра, а у њему су смештене клинике за нефрологију и клиничку имунологију, гастроентерологију и хепатологију, хематологију и Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма. Потом су обишли и градилиште на којем почињу радови на изградњи блокова „Б“ и „Ц“. Ти радови обухватају реконструкцију две ламеле Ургентно-дијагностичког центра површине више од 33 000 квадратних метара, доградњу топле везе са постојећим клиникама у склопу КЦВ, као и техничких блокова са саобраћајницама и паркинзима. Предвиђена је изградња хируршког блока са 16 операционих сала, јединице интензивне и полуинтензивне неге и стационар са укупно 348 кревета. За извођача радова на тендеру је изабран Конзорцијум "ГХ Холдинг" из Љубљане и „Делта Инжењеринг“ из Београда.

- Честитам Влади Републике Србије, Покрајинској влади, као и Клиничком центру Војводине на успешно реализованој инвестицији. Објекат Клиника за интерне болести делује импозантно и можемо да се поносимо њиме. Данас присуствујемо и почетку радова на блоковима „Б“ и „Ц“, а то је нешто о чему су генерације сањале у претходне четири деценије. Требало је доста времена да се све ово реализује, а лакше је данас, јер нам је држава снажна и одлична је сарадња свих доносилаца одлука од локалног до државног нивоа. Такође, честитам Покрајинској влади на упорности, хвала министру здравља Лончару, целој републичкој влади и председнику Вучићу на подршци за овај пројекат. Извођачима радова желим да раде успешно, као што то чине и на Клиничком центру Србије и да, за мање од три године, а после 35 година, видимо да су завршена ова два блока. Желим да се захвалим лекарима, медицинским сестрама и техничарима, као и свим осталим запосленима у КЦВ на помоћи коју свакодневно пружају грађанима и честитам им предстојеће празнике - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар здравља Републике Србије Златибор Лончар је нагласио да је чињеница да здравствени систем Србије и држава Србија више не изгледају онако како су изгледали пре пар година.

- Разлика је огромна и то је сасвим друга димензија здравственог система и државе.  Није само реч о објектима, иако је важно да запослени раде у бољим условима и да се пацијенти лече у савременим и функционалним објектима. Ми водимо рачуна о инфраструктури, о опреми, улажемо у усавршавање здравствених радника, као и у њихово запошљавање. Србија се неће вратити на старо, јер сада државу воде они који разумеју колико је важно издвајати средства за српско здравство – закључио је Лончар.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да свега овога не би било да у протеклих пет година Србија није успела да се промени и подигне.

- Желим да захвалим свима који су веровали у овај пројекат, у државу и снагу наше привреде. Извођач је дао гаранцију првокласне банке, има изузетне резултате и ми већ радимо на другим пројектима као што је Каменица 3, а ускоро почињемо реконструкцију болнице у Кикинди. Са  Градом Новим Садом смо већ завршили Центар за хитну медицинску помоћ и желимо још брже у напредак и развој, како нашег здравственог система тако и целе земље – рекао је Игор Мировић.

Вредност радова на Клиници за интерне болести је износила укупно 547,5 милиона динара, а средства је обезбедила Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије. Радови на ламелама „Б“ и „Ц“ вредни су 28,5 милиона евра, рок за завршетак је 29 месеци, а радове финансира Европска инвестициона банка у склопу ширег пројекта доградње клиничких центара у Србији.

Директорка Клиничког центра Војводине Едита Стокић је истакла да та установа завршава годину отварањем реконструисане и адаптиране зграде Клиника за интерне болести, чији је капацитет 163 кревета распоређених у одељењима стандардне неге, полуинтензивне и интензивне терапије. Како је рекла, ту ради 100 лекара и 200 медицинских сестара и техничара. Она је додала да је у току 2019. године КЦВ је збринуо два милиона пацијената, од чега су 60% пацијенти Клиника за интерне болести, чиме је већи значај адаптације те, преко пет деценија старе зграде.

Нови Сад, 30. децембар 2020. године