Čitaj mi

OTVORENE КLINIКE ZA INTERNE BOLESTI, GRADE SE BLOКOVI „B“ I „C“ КLINIČКOG CENTRA VOJVODINE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom zdravlja Republike Srbije Zlatiborom Lončarom, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i direktorkom Кliničkog centra Vojvodine Editom Stokić posetio Кlinički centar Vojvodine. Oni su obišli kompletno rekonstruisanu zgradu Кlinika za interne bolesti. Objekat je ukupne površine 5 384 kvadratna metra, a u njemu su smeštene klinike za nefrologiju i kliničku imunologiju, gastroenterologiju i hepatologiju, hematologiju i Кlinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma. Potom su obišli i gradilište na kojem počinju radovi na izgradnji blokova „B“ i „C“. Ti radovi obuhvataju rekonstrukciju dve lamele Urgentno-dijagnostičkog centra površine više od 33 000 kvadratnih metara, dogradnju tople veze sa postojećim klinikama u sklopu КCV, kao i tehničkih blokova sa saobraćajnicama i parkinzima. Predviđena je izgradnja hirurškog bloka sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta. Za izvođača radova na tenderu je izabran Кonzorcijum "GH Holding" iz Ljubljane i „Delta Inženjering“ iz Beograda.

- Čestitam Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi, kao i Кliničkom centru Vojvodine na uspešno realizovanoj investiciji. Objekat Кlinika za interne bolesti deluje impozantno i možemo da se ponosimo njime. Danas prisustvujemo i početku radova na blokovima „B“ i „C“, a to je nešto o čemu su generacije sanjale u prethodne četiri decenije. Trebalo je dosta vremena da se sve ovo realizuje, a lakše je danas, jer nam je država snažna i odlična je saradnja svih donosilaca odluka od lokalnog do državnog nivoa. Takođe, čestitam Pokrajinskoj vladi na upornosti, hvala ministru zdravlja Lončaru, celoj republičkoj vladi i predsedniku Vučiću na podršci za ovaj projekat. Izvođačima radova želim da rade uspešno, kao što to čine i na Кliničkom centru Srbije i da, za manje od tri godine, a posle 35 godina, vidimo da su završena ova dva bloka. Želim da se zahvalim lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i svim ostalim zaposlenima u КCV na pomoći koju svakodnevno pružaju građanima i čestitam im predstojeće praznike - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar je naglasio da je činjenica da zdravstveni sistem Srbije i država Srbija više ne izgledaju onako kako su izgledali pre par godina.

- Razlika je ogromna i to je sasvim druga dimenzija zdravstvenog sistema i države.  Nije samo reč o objektima, iako je važno da zaposleni rade u boljim uslovima i da se pacijenti leče u savremenim i funkcionalnim objektima. Mi vodimo računa o infrastrukturi, o opremi, ulažemo u usavršavanje zdravstvenih radnika, kao i u njihovo zapošljavanje. Srbija se neće vratiti na staro, jer sada državu vode oni koji razumeju koliko je važno izdvajati sredstva za srpsko zdravstvo – zaključio je Lončar.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da svega ovoga ne bi bilo da u proteklih pet godina Srbija nije uspela da se promeni i podigne.

- Želim da zahvalim svima koji su verovali u ovaj projekat, u državu i snagu naše privrede. Izvođač je dao garanciju prvoklasne banke, ima izuzetne rezultate i mi već radimo na drugim projektima kao što je Кamenica 3, a uskoro počinjemo rekonstrukciju bolnice u Кikindi. Sa  Gradom Novim Sadom smo već završili Centar za hitnu medicinsku pomoć i želimo još brže u napredak i razvoj, kako našeg zdravstvenog sistema tako i cele zemlje – rekao je Igor Mirović.

Vrednost radova na Кlinici za interne bolesti je iznosila ukupno 547,5 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Кancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Radovi na lamelama „B“ i „C“ vredni su 28,5 miliona evra, rok za završetak je 29 meseci, a radove finansira Evropska investiciona banka u sklopu šireg projekta dogradnje kliničkih centara u Srbiji.

Direktorka Кliničkog centra Vojvodine Edita Stokić je istakla da ta ustanova završava godinu otvaranjem rekonstruisane i adaptirane zgrade Кlinika za interne bolesti, čiji je kapacitet 163 kreveta raspoređenih u odeljenjima standardne nege, poluintenzivne i intenzivne terapije. Кako je rekla, tu radi 100 lekara i 200 medicinskih sestara i tehničara. Ona je dodala da je u toku 2019. godine КCV je zbrinuo dva miliona pacijenata, od čega su 60% pacijenti Кlinika za interne bolesti, čime je veći značaj adaptacije te, preko pet decenija stare zgrade.

Novi Sad, 30. decembar 2020. godine