Читај ми

ОТВОРЕНА ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА РАДОВА СТУДЕНАТА IV ГОДИНЕ ДЕПАРТМАНА ЛИКОВНИХ УМЕТНОСТИ АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању Завршне изложбе радова студената IV године Департмана ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду. Том приликом додељене су и годишње награде Департмана ликовних уметности најбољим студентима.

Догађај је одржан у репрезентативном простору у центру града, на адреси Булевар Михајла Пупина бр. 20, укупне површине 420 м2, простору бивше студентске мензе, који је Град Нови Сад 2021. године уступио Академији уметности на коришћење. Током пролећа 2022. године Академија уметности је из сопствених средстава извела грађевинске радове на адаптацији 240 м2 простора, са идејом да ту формира Галерију савремене уметности.

- Велика ми је част што присуствујем представљању најбољих радова студената Департмана ликовних уметности и то у овом новом галеријском простору који је Академија уметности привела намени. Новом Саду је потребан изложбени простор и драго ми је што смо заједничким снагама омогућили да уметници имају још једно, рекао бих добро, место да прикажу своја дела. Академија уметности у Новом Саду је изузетно значајна институција, место које подстиче савремено уметничко стваралаштво, развија потенцијале уметника и тако ствара ново и иновативно. Честитам најбољим студентима у свим дисциплинама и верујем да ће ова нова Галерија савремене уметности допринети успеху њихових уметничких каријера – истакао је Далибор Рожић. Присутнима се такође обратио декан Академије уметности у Новом Саду проф. Синиша Бокан.

Како се могло чути, иницијална идеја да Нови Сад добије галеријски простор у којем би се публици редовно представљала савремена уметничка продукција потекла је из Академије уметности као високошколске институције, која има завидну годишњу продукцију из те области, као и контакте са водећим уметничким институцијама у земљи и у иностранству. Формирањем Галерије савремене уметности и дефинисањем годишњег излагачког програма ови, али и други савремени уметнички садржаји биће представљени у адекватном, наменски реализованом и конципираном излагачком простору публици Новог Сада и региона.

Нови Сад, 24. јун 2022. године