Čitaj mi

OTVORENA ZAVRŠNA IZLOŽBA RADOVA STUDENATA IV GODINE DEPARTMANA LIКOVNIH UMETNOSTI AКADEMIJE UMETNOSTI U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju Završne izložbe radova studenata IV godine Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Tom prilikom dodeljene su i godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti najboljim studentima.

Događaj je održan u reprezentativnom prostoru u centru grada, na adresi Bulevar Mihajla Pupina br. 20, ukupne površine 420 m2, prostoru bivše studentske menze, koji je Grad Novi Sad 2021. godine ustupio Akademiji umetnosti na korišćenje. Tokom proleća 2022. godine Akademija umetnosti je iz sopstvenih sredstava izvela građevinske radove na adaptaciji 240 m2 prostora, sa idejom da tu formira Galeriju savremene umetnosti.

- Velika mi je čast što prisustvujem predstavljanju najboljih radova studenata Departmana likovnih umetnosti i to u ovom novom galerijskom prostoru koji je Akademija umetnosti privela nameni. Novom Sadu je potreban izložbeni prostor i drago mi je što smo zajedničkim snagama omogućili da umetnici imaju još jedno, rekao bih dobro, mesto da prikažu svoja dela. Akademija umetnosti u Novom Sadu je izuzetno značajna institucija, mesto koje podstiče savremeno umetničko stvaralaštvo, razvija potencijale umetnika i tako stvara novo i inovativno. Čestitam najboljim studentima u svim disciplinama i verujem da će ova nova Galerija savremene umetnosti doprineti uspehu njihovih umetničkih karijera – istakao je Dalibor Rožić. Prisutnima se takođe obratio dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu prof. Siniša Bokan.

Кako se moglo čuti, inicijalna ideja da Novi Sad dobije galerijski prostor u kojem bi se publici redovno predstavljala savremena umetnička produkcija potekla je iz Akademije umetnosti kao visokoškolske institucije, koja ima zavidnu godišnju produkciju iz te oblasti, kao i kontakte sa vodećim umetničkim institucijama u zemlji i u inostranstvu. Formiranjem Galerije savremene umetnosti i definisanjem godišnjeg izlagačkog programa ovi, ali i drugi savremeni umetnički sadržaji biće predstavljeni u adekvatnom, namenski realizovanom i koncipiranom izlagačkom prostoru publici Novog Sada i regiona.

Novi Sad, 24. jun 2022. godine