Читај ми

ОТВОРЕНА ПРВА НОВОСАДСКА ФИЈАКЕРИЈАДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић свечано је отворио прву новосадску "Фијакеријаду" на фудбалском терену "Славија" на Салајци. Организатор манифестације чији је покровитељ Град Нови Сад је Коњички клуб "Салајка", а манифестација "Фијакеријада" има такмичарски и ревијални карактер.

- Према речима организатора, за овакву идеју није било потребно много времена, јер наше поднебље само по себи захтева манифестацију оваквог карактера.  Ми смо то препознали и као Град стали иза овог пројекта интересантног за све Новосађане и тако је после многобројних фијакеријада широм Војводине, једна коначно стигла и у наш град. Коњи и коњички спорт су неизоставни део наше традиције, а ова врста вожње дуго је била део свакодневице у нашем Новом Саду. Велико ми је задовољство што је заинтересованост грађана на високом нивоу и што су Новосађани препознали вожњу на запрегама као један вид забаве – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Од дисциплина у такмичарском делу возио се двопрег и четворопрег, а потом је уследила кружна ревија опет двопрега и четворопрега где се оцењивала упареност коња, њихов изглед, али и утисак који оставља кочијаш и читава запрега. Председник Коњичког клуба „Салајка“ Бане Бегојев, организатор “Фијакеријаде”, захвало се Граду Новом Саду на великој подршци, као и свим љубитељима коњичког спорта који су допринели успешној организацији ове манифестације која ће постати традиционална.

Нови Сад, 22. септембар 2013. године