Читај ми

ОТВОРЕНА ПРВА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БИЦИКЛИЗМУ „БУДУЋНОСТ НА ДВА ТОЧКА“

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић присуствовао је отварању Прве националне конференције о бициклизму „Будућност на 2 точка“ у Скупштини  АП Војводине коју организује Дунавски центар за компетенцију.

Учесницима конференције ће се током два дана, 28. и 29. септембра обратити међународни и домаћи експерти из области бициклизма, урбанизма, саобраћаја, невладиних организација, као и представници институција и локалних самоуправа у Србији. Други дан конференције биће одржан у Привредној комори Војводине и биће посвећен бициклизму са аспекта туризма.

- Град Нови Сад интензивно улаже у развој бициклизма, а у прилог томе говори чињеница да је у последњих неколико година изграђено 22,5 километра нових бициклистичких стаза, реконструисано 40 километара постојећих, тако да данас Нови Сад укупно има више од 90 километара бициклистичких стаза. Град Нови Сад је прва локална самоуправа која је из буџетског фонда за заштиту животне средине субвенционисала набавку нових бицикала за грађане са 10.000 динара. За ову намену је укупно издвојено 38 милиона динара. Град промовише бициклизам као спорт и код најмлађе популације, и у претходне две године је 120 најбољих ученика из свих основних и средњих школа добило на поклон бицикл. У Новом Саду је активно 40.000 бициклиста и тај број се из дана у дан повећава. За Град је цикло туризам све значајнији и привлачи велики број туриста, јер се налази на рути EuroVelo 6 која повезује Атлански океан са Црним морем. Све ово показује колико је бициклизам важан за Нови Сад и управо овакве конференције доприносе томе да сви заједно радимо на његовој промоцији и даљем развоју – рекао је Милорад Радојевић.

Присутнима на конференцији се обратио и покрајински секретар за привреду и туризам, Ненад Иванишевић који је истакао да је бициклизам данас нешто о чему Покрајинска влада и Покрајински секретаријат воде изузетно много рачуна.

- Поред нашег ИПА пројекта, који има за циљ израду пројектно-техничке документације за део бициклистичке стазе у Кањижи, радимо и на изради пројектно-техничке документације заједно са Министарством саобраћаја и грађевинарства, који треба да одреди јасну трасу и вредност бициклистичке стазе од Новог Сада до Беочина, а која ће бити уједно и пешачка стаза. Настављамо да развијамо бициклизам на Фрушкој гори и средином следеће године кренућемо са ревизијом идејног решења бициклистичке стазе од Београда до Новог Сада. То је стари пројекат који желимо да ревидирамо, јер га сматрамо изузетно значајаним са становишта туризма - рекао је Ненад Иванишевић. 

Генерални секретар Дунавског центра за компетенцију Борис Камерник је у име организатора рекао да је ова конференција део пројекта Interreg Danube Transnational Programme – Danube Cycle Plansе и има за циљ да представи Нацрт националне стратегије о бициклирању кроз занимљиве развојне пројекте.

Нови Сад, 28. септембар 2022. године