Čitaj mi

OTVORENA PRVA NACIONALNA КONFERENCIJA O BICIКLIZMU „BUDUĆNOST NA DVA TOČКA“

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je otvaranju Prve nacionalne konferencije o biciklizmu „Budućnost na 2 točka“ u Skupštini  AP Vojvodine koju organizuje Dunavski centar za kompetenciju.

Učesnicima konferencije će se tokom dva dana, 28. i 29. septembra obratiti međunarodni i domaći eksperti iz oblasti biciklizma, urbanizma, saobraćaja, nevladinih organizacija, kao i predstavnici institucija i lokalnih samouprava u Srbiji. Drugi dan konferencije biće održan u Privrednoj komori Vojvodine i biće posvećen biciklizmu sa aspekta turizma.

- Grad Novi Sad intenzivno ulaže u razvoj biciklizma, a u prilog tome govori činjenica da je u poslednjih nekoliko godina izgrađeno 22,5 kilometra novih biciklističkih staza, rekonstruisano 40 kilometara postojećih, tako da danas Novi Sad ukupno ima više od 90 kilometara biciklističkih staza. Grad Novi Sad je prva lokalna samouprava koja je iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine subvencionisala nabavku novih bicikala za građane sa 10.000 dinara. Za ovu namenu je ukupno izdvojeno 38 miliona dinara. Grad promoviše biciklizam kao sport i kod najmlađe populacije, i u prethodne dve godine je 120 najboljih učenika iz svih osnovnih i srednjih škola dobilo na poklon bicikl. U Novom Sadu je aktivno 40.000 biciklista i taj broj se iz dana u dan povećava. Za Grad je ciklo turizam sve značajniji i privlači veliki broj turista, jer se nalazi na ruti EuroVelo 6 koja povezuje Atlanski okean sa Crnim morem. Sve ovo pokazuje koliko je biciklizam važan za Novi Sad i upravo ovakve konferencije doprinose tome da svi zajedno radimo na njegovoj promociji i daljem razvoju – rekao je Milorad Radojević.

Prisutnima na konferenciji se obratio i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević koji je istakao da je biciklizam danas nešto o čemu Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat vode izuzetno mnogo računa.

- Pored našeg IPA projekta, koji ima za cilj izradu projektno-tehničke dokumentacije za deo biciklističke staze u Кanjiži, radimo i na izradi projektno-tehničke dokumentacije zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i građevinarstva, koji treba da odredi jasnu trasu i vrednost biciklističke staze od Novog Sada do Beočina, a koja će biti ujedno i pešačka staza. Nastavljamo da razvijamo biciklizam na Fruškoj gori i sredinom sledeće godine krenućemo sa revizijom idejnog rešenja biciklističke staze od Beograda do Novog Sada. To je stari projekat koji želimo da revidiramo, jer ga smatramo izuzetno značajanim sa stanovišta turizma - rekao je Nenad Ivanišević. 

Generalni sekretar Dunavskog centra za kompetenciju Boris Кamernik je u ime organizatora rekao da je ova konferencija deo projekta Interreg Danube Transnational Programme – Danube Cycle Planse i ima za cilj da predstavi Nacrt nacionalne strategije o bicikliranju kroz zanimljive razvojne projekte.

Novi Sad, 28. septembar 2022. godine