Читај ми

ОТВОРЕНА ПРОДАЈНА ГАЛЕРИЈА „НАШЕ НАСЛЕЂЕ“ У ДУНАВСКОЈ УЛИЦИ

Етно-продајна галерија „Наше наслеђе“ отворена је данас у Дунавској улици бр. 6, а у њој су изложени производи 72 удружења жена из Војводине, која броје 1500 чланица. Удружења су у саставу истоименог кровног удружења које је основано 2016. године са циљем очувања, промовисања и унапређења културне баштине, историје, обичаја, традицоналних заната и народних рукотворина, културних разноликости, али и подстицања предузетништва.

Продајну галерију посетио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и оценио да до сада нисмо имали овако репрезентативан простор за представљање производа наших умешних жена, а који осликавају богатство Војводине и Србије.

- Одушевљен сам овим простором, веома је разнолика понуда рукотворина и гастрономије и разгледајући је симболично смо путовали кроз Војводину. Треба и сами да се подсетимо колико тога имамо и колико вредимо, јер ако ми своју културну баштину и традицију не чувамо, неће нас ни други признати. Верујем да ће туристима ово бити једна од најатрактивнијих локација и да ћемо заједно пребродити епидемију, па да ће их следеће године бити много више. Град је обезбедио овај простор како би подржали Удружење „Наше наслеђе“, јер је његова улога важна и надамо се да ће и млађе жене бити више укључене у рад. Град иначе кроз конкурсе у области привреде континуирано подржава женско предузетништво. У Новом Саду има 20 000 више жена него мушкараца и ми бисмо волели да их економски оснажимо. То има дубљи социолошки значај, јер често су жене жртве породичног насиља, баш зато што су економски зависне. Драго ми је што Парламент Града практично воде жене, а по најавама, готово половину Владе Србије ће чинити даме – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Председница кровног Удружења Снежана Нешовић рекла је да су жене уместо конкуренције изабрале сарадњу, те да заједно продају своје производе и решавају проблеме на које наилазе.

- Сајмови на којима излажемо се одржавају неколико пута годишње што је за нас мало, а многима је ово једини извор прихода или важна допуна буџета. Наишли смо на разумевање градоначелника и добиле овај предиван простор на коришћење. У њему је тренутно изложено 600 производа, а радићемо на унапређењу асортимана. Такође, одржаваћемо едукативне радионице за децу и одрасле и сарађиваћемо са установама културе – закључила је Снеђана Нешовић.

Нови Сад, 14. октобар 2020. године