Čitaj mi

OTVORENA PRODAJNA GALERIJA „NAŠE NASLEĐE“ U DUNAVSKOJ ULICI

Etno-prodajna galerija „Naše nasleđe“ otvorena je danas u Dunavskoj ulici br. 6, a u njoj su izloženi proizvodi 72 udruženja žena iz Vojvodine, koja broje 1500 članica. Udruženja su u sastavu istoimenog krovnog udruženja koje je osnovano 2016. godine sa cilјem očuvanja, promovisanja i unapređenja kulturne baštine, istorije, običaja, tradiconalnih zanata i narodnih rukotvorina, kulturnih raznolikosti, ali i podsticanja preduzetništva.

Prodajnu galeriju posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ocenio da do sada nismo imali ovako reprezentativan prostor za predstavlјanje proizvoda naših umešnih žena, a koji oslikavaju bogatstvo Vojvodine i Srbije.

- Oduševlјen sam ovim prostorom, veoma je raznolika ponuda rukotvorina i gastronomije i razgledajući je simbolično smo putovali kroz Vojvodinu. Treba i sami da se podsetimo koliko toga imamo i koliko vredimo, jer ako mi svoju kulturnu baštinu i tradiciju ne čuvamo, neće nas ni drugi priznati. Verujem da će turistima ovo biti jedna od najatraktivnijih lokacija i da ćemo zajedno prebroditi epidemiju, pa da će ih sledeće godine biti mnogo više. Grad je obezbedio ovaj prostor kako bi podržali Udruženje „Naše nasleđe“, jer je njegova uloga važna i nadamo se da će i mlađe žene biti više uklјučene u rad. Grad inače kroz konkurse u oblasti privrede kontinuirano podržava žensko preduzetništvo. U Novom Sadu ima 20 000 više žena nego muškaraca i mi bismo voleli da ih ekonomski osnažimo. To ima dublјi sociološki značaj, jer često su žene žrtve porodičnog nasilјa, baš zato što su ekonomski zavisne. Drago mi je što Parlamеnt Grada praktično vode žene, a po najavama, gotovo polovinu Vlade Srbije će činiti dame – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednica krovnog Udruženja Snežana Nešović rekla je da su žene umesto konkurencije izabrale saradnju, te da zajedno prodaju svoje proizvode i rešavaju probleme na koje nailaze.

- Sajmovi na kojima izlažemo se održavaju nekoliko puta godišnje što je za nas malo, a mnogima je ovo jedini izvor prihoda ili važna dopuna budžeta. Naišli smo na razumevanje gradonačelnika i dobile ovaj predivan prostor na korišćenje. U njemu je trenutno izloženo 600 proizvoda, a radićemo na unapređenju asortimana. Takođe, održavaćemo edukativne radionice za decu i odrasle i sarađivaćemo sa ustanovama kulture – zaklјučila je Sneđana Nešović.

Novi Sad, 14. oktobar 2020. godine