Читај ми

ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА ПОВЕРЕНИКА У НОВОМ САДУ

Заменик Градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић присуствовали су отварању прве канцеларије Повереника у Новом Саду,  која се налази у Улици Војводе Шупљикца бр. 21.

- Веома ми је драго што је Нови Сад прва локална самоуправа у Србији, а ван седишта у Београду, у којој Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности отвара своју канцеларију. Град је одмах препознао значај иницијативе Повереника и, у жељи да допринесе бољој повезаности грађана Новог Сада са органима власти, обезбедио адекватан пословни простор на коришћење, без накнаде, у близини центра града и прилагодио га потребама корисника. Хвала Поверенику што је процес отварања подручних канцеларија почео баш у нашем граду јер је то интерес свих нас, а највише Новосађана који сад имају прилику да лакше остваре своја права утврђена Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Законом о заштити података о личности – рекао је Игор Црнобарац.

Ово је прва канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности која се отвара ван седишта Повереника, а у плану је отварање још две канцеларије, у Нишу и Крагујевцу, у циљу омогућавања грађанима из ових делова Републике Србије да лакше остваре своја права утврђена Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Законом о заштити података о личности.  

- Ово ће бити контакт тачке где ће грађани, органи власти, медији, и други моћи да се обраћају за питања која их интересују. Са градским челницима Града Новог Сада смо нашли заједнички језик и договорили смо се веома брзо, а простор који су нам понудили у свему одговара потребама Повереника. Ово је без претеривања један историјски дан јер је Повереник искорачио из Београда како би дао могућност грађанима Новог Сада, али и оним срединама које гравитирају ка Новом Саду да остваре своја права која Повереник штити  – рекао је Мариновић.

Нови Сад, 30. децембар 2022. године