Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВОЈНЕ КАПЕ И ШЛЕМОВИ ОД СРЕДИНЕ 19. ВЕКА ДО ДАНАС“

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је отварању изложбе у Историјском архиву града Новог Сада „Војне капе и шлемови од средине 19. века до данас“ чији су аутори Зоран Вељановић и Дејан Крагић. Изложбу која је настала у сарадњи са Министарством одбране, а у оквиру обележавања Дана Војске Србије, свечано је отворио потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић. Том приликом, градоначелник Ђурић је истакао да је изложба веома занимљива, едукативна и да представља својеврсни времеплов кроз српску војну историју.

- Нови Сад је познат као град културе и науке, град младих, али је Нови Сад, још од својих почетака, увек био и град војске. Од краја 17. века, када су српски граничари на левој обали Дунава формирали своје насеље, које је касније постало Нови Сад, војска је била важан елемент друштвеног и економског живота. На то нас подсећају и важни датуми из историје нашег града, а то су 9. новембар 1918. године када је мајор Бугарски са својим војницима ослободио Нови Сад на крају Првог светског рата или 23. октобар 1944. године када је наша војска завршила вишегодишњу окупацију. Колико је само војника прошло кроз новосадске касарне и колико је официра живело у нашем граду. Сви они су оставили важан траг у развоју Новог Сада и због тога, вредновање овог дела нашег културног наслеђа представља обавезу и дужност свих нас. Изложба коју данас видимо обилује експонатима у виду војних униформи, који показују да је наша војска умела да прати, а често и превазиђе актуелне трендове и захтеве најбољих армија - рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Министар одбране Милош Вучевић нагласио је да ова изложба нема само културолошки карактер већ и едукативни, али и снажну образовну и васпитну компоненту.

- Војска је неодвојив део нашег народа, не само друштва, него пре свега народа. Имали смо историјске периоде када нисмо имали државу, имали смо историјске периоде када смо губили државност стицајем историјских околности, притиском већих сила, некада и нашим грешкама, али тај слободарски дух који је увек био некако каналисан ка народној војсци није био избрисан и нико га није могао угасити. Зато је природно да смо данас и сви заједно и да, захваљујући сјајном колекционару господину Крагићу који је несебично поделио са свима нама оно што је сакупљао годинама на понос, не само њега и његове породице, него целе заједнице, целе државе, још једном видимо како се то развила Војска Србије – рекао је Вучевић.

Присутне је, поред градоначелника и министра, поздравио и директор Архива града Петар Ђурђев који је нагласио да се чини да су речи „Србин“ и „војник“ синоними, односно два појма која су дубоко повезана и која су један другог устројила и формирала српско културно наслеђе, традицију и историју. Он је позвао све заинтерсоване да виде изложбу до 31. маја 2023. године у простору Архива града - Улица Филипа Вишњића бр. 2а.

Нови Сад, 19. април 2023. године