Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „VOJNE KAPE I ŠLEMOVI OD SREDINE 19. VEKA DO DANAS“

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je otvaranju izložbe u Istorijskom arhivu grada Novog Sada „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. veka do danas“ čiji su autori Zoran Velјanović i Dejan Kragić. Izložbu koja je nastala u saradnji sa Ministarstvom odbrane, a u okviru obeležavanja Dana Vojske Srbije, svečano je otvorio potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević. Tom prilikom, gradonačelnik Đurić je istakao da je izložba veoma zanimlјiva, edukativna i da predstavlјa svojevrsni vremeplov kroz srpsku vojnu istoriju.

- Novi Sad je poznat kao grad kulture i nauke, grad mladih, ali je Novi Sad, još od svojih početaka, uvek bio i grad vojske. Od kraja 17. veka, kada su srpski graničari na levoj obali Dunava formirali svoje naselјe, koje je kasnije postalo Novi Sad, vojska je bila važan element društvenog i ekonomskog života. Na to nas podsećaju i važni datumi iz istorije našeg grada, a to su 9. novembar 1918. godine kada je major Bugarski sa svojim vojnicima oslobodio Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata ili 23. oktobar 1944. godine kada je naša vojska završila višegodišnju okupaciju. Koliko je samo vojnika prošlo kroz novosadske kasarne i koliko je oficira živelo u našem gradu. Svi oni su ostavili važan trag u razvoju Novog Sada i zbog toga, vrednovanje ovog dela našeg kulturnog nasleđa predstavlјa obavezu i dužnost svih nas. Izložba koju danas vidimo obiluje eksponatima u vidu vojnih uniformi, koji pokazuju da je naša vojska umela da prati, a često i prevaziđe aktuelne trendove i zahteve najbolјih armija - rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Ministar odbrane Miloš Vučević naglasio je da ova izložba nema samo kulturološki karakter već i edukativni, ali i snažnu obrazovnu i vaspitnu komponentu.

- Vojska je neodvojiv deo našeg naroda, ne samo društva, nego pre svega naroda. Imali smo istorijske periode kada nismo imali državu, imali smo istorijske periode kada smo gubili državnost sticajem istorijskih okolnosti, pritiskom većih sila, nekada i našim greškama, ali taj slobodarski duh koji je uvek bio nekako kanalisan ka narodnoj vojsci nije bio izbrisan i niko ga nije mogao ugasiti. Zato je prirodno da smo danas i svi zajedno i da, zahvalјujući sjajnom kolekcionaru gospodinu Kragiću koji je nesebično podelio sa svima nama ono što je sakuplјao godinama na ponos, ne samo njega i njegove porodice, nego cele zajednice, cele države, još jednom vidimo kako se to razvila Vojska Srbije – rekao je Vučević.

Prisutne je, pored gradonačelnika i ministra, pozdravio i direktor Arhiva grada Petar Đurđev koji je naglasio da se čini da su reči „Srbin“ i „vojnik“ sinonimi, odnosno dva pojma koja su duboko povezana i koja su jedan drugog ustrojila i formirala srpsko kulturno nasleđe, tradiciju i istoriju. On je pozvao sve zaintersovane da vide izložbu do 31. maja 2023. godine u prostoru Arhiva grada - Ulica Filipa Višnjića br. 2a.

Novi Sad, 19. april 2023. godine