Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА УМЕТНИЧКОГ СТАКЛА У КЦ ''СВИЛАРА''

Изложба скулптура од стакла чији је аутор Јан Зоричак, добитник прве награде на светској изложби ЕKСПО’67, носилац титуле Витеза реда уметности и књижевности, коју му је француска влада доделила 1987. године, отворена је у Kултурној станици ''Свилара''. Изложбу једног од најпознатијих и најцењенијих словачких уметника чија се дела налазе се у уметничким збиркама широм света, отворили су помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић и амбасадор Словачке Републике Њ.Е. Федор Росоха.

- Слоган пројекта ''Нови Сад-Европска престоница културе'' ''За нове мостове'' потврђује се и овом изложбом, јер културни догађаји су мостови између држава, градова и људи, а мост између пријатељске Словачке и Србије, чвршћи је него икада. Са предстојећих 1500 културних програма ''Српска Атина'' ове године исписује једну од најзначајнијих страница у својој пребогатој историји. Сигуран сам да ће посетиоци ове изложбе уживати у истинским ремек делима Јана Зоричака – истакао је помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

Поставка под називом ''НОУБЛИОНПАТОУ/НЕ ЗАБОРАВИМО'' обухвата неколико тематских целина, а приказује уметников осврт на тежак период деведесетих на овим просторима и односе великих сила према томе. Изложбом уметничког стакла Јана Зоричака, амбасада Словачке Републике у Београду даје свој допринос и подршку пројекту ''Нови Сад – Европска престоница културе''.

Изложба ће бити отворена до 3. марта 2022. године и биће доступна за посетиоце сваког радног дана и викендом, у периоду од 10 до 20 часова.

Нови Сад, 17. фебруар 2022. године