Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA UMETNIČKOG STAKLA U KC ''SVILARA''

Izložba skulptura od stakla čiji je autor Jan Zoričak, dobitnik prve nagrade na svetskoj izložbi EKSPO’67, nosilac titule Viteza reda umetnosti i književnosti, koju mu je francuska vlada dodelila 1987. godine, otvorena je u Kulturnoj stanici ''Svilara''. Izložbu jednog od najpoznatijih i najcenjenijih slovačkih umetnika čija se dela nalaze se u umetničkim zbirkama širom sveta, otvorili su pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i ambasador Slovačke Republike Nj.E. Fedor Rosoha.

- Slogan projekta ''Novi Sad-Evropska prestonica kulture'' ''Za nove mostove'' potvrđuje se i ovom izložbom, jer kulturni događaji su mostovi između država, gradova i ljudi, a most između prijateljske Slovačke i Srbije, čvršći je nego ikada. Sa predstojećih 1500 kulturnih programa ''Srpska Atina'' ove godine ispisuje jednu od najznačajnijih stranica u svojoj prebogatoj istoriji. Siguran sam da će posetioci ove izložbe uživati u istinskim remek delima Jana Zoričaka – istakao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Postavka pod nazivom ''NOUBLIONPATOU/NE ZABORAVIMO'' obuhvata nekoliko tematskih celina, a prikazuje umetnikov osvrt na težak period devedesetih na ovim prostorima i odnose velikih sila prema tome. Izložbom umetničkog stakla Jana Zoričaka, ambasada Slovačke Republike u Beogradu daje svoj doprinos i podršku projektu ''Novi Sad – Evropska prestonica kulture''.

Izložba će biti otvorena do 3. marta 2022. godine i biće dostupna za posetioce svakog radnog dana i vikendom, u periodu od 10 do 20 časova.

Novi Sad, 17. februar 2022. godine