Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 20 ГОДИНА КОЛОНИЈЕ ТАПИСЕРИСТА ''БОШКО ПЕТРОВИЋ''

Изложба поводом 20 година колоније таписериста ''Бошко Петровић'' отворена је у културној станици ''Свилара''. Изложбу организује ''Атеље 61'' у оквиру пројекта ''НС ЕПК 2021'', са партнерима из Фондације ''НС ЕПК 2021'', јер је Колонија таписериста највећи резиденцијални програм за уметнике, који та установа културе континуирано реализује две деценије, уз подршку Града и Управе за културу.

- Нови Сад има бројне специфичности када је реч о култури, а једна од њих је и пажње вредан рад ''Атељеа 61'' који се издваја у погледу медија у којем се исказује - таписерије, али и као једина установа на простору Западног Балкана која обједињује излагачку, продукциону, издавачку и музеолошку делатност. Зато је посебно задовољство сведочити изложби поводом јубилеја колоније у којој је учествовало преко 80 уметника из целог света, а чија дела чине Збирку таписерија Атељеа, односно културну баштину Новог Сада. Такође, веома ме радује што је изложба део понуде културне станице ''Свилара'', новог простора за културне и креативне садржаје али и друге друштвене активности. Нови Сад делима потврђује заслужену титулу Европске престонице културе, а 2021. годину дочекаћемо на најбољи могући начин – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић отварајући изложбу.

Намера организатора је да поставком ''20 година Колоније Бошка Петровића'' прикаже развој, одрживост, академизам и интернационализам традиционалног програма ''Атељеа 61'' и популаризује аутономни ликовни медиј - таписерију.

Посетиоци ће, међу осталим, моћи да виде дела Анде Кланчич, Нивес Павловић Вуковић, Наде Познановић Аџић, Биљане Роман, Марије Вајде, Лилеје Квасницје Амбицке, Златка Цветковића, Нуне Савери, Улрике Мокдад и других уметника, и то до 12. фебруара 2019. године.