Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 20 GODINA КOLONIJE TAPISERISTA ''BOŠКO PETROVIĆ''

Izložba povodom 20 godina kolonije tapiserista ''Boško Petrović'' otvorena je u kulturnoj stanici ''Svilara''. Izložbu organizuje ''Atelje 61'' u okviru projekta ''NS EPК 2021'', sa partnerima iz Fondacije ''NS EPК 2021'', jer je Кolonija tapiserista najveći rezidencijalni program za umetnike, koji ta ustanova kulture kontinuirano realizuje dve decenije, uz podršku Grada i Uprave za kulturu.

- Novi Sad ima brojne specifičnosti kada je reč o kulturi, a jedna od njih je i pažnje vredan rad ''Ateljea 61'' koji se izdvaja u pogledu medija u kojem se iskazuje - tapiserije, ali i kao jedina ustanova na prostoru Zapadnog Balkana koja objedinjuje izlagačku, produkcionu, izdavačku i muzeološku delatnost. Zato je posebno zadovoljstvo svedočiti izložbi povodom jubileja kolonije u kojoj je učestvovalo preko 80 umetnika iz celog sveta, a čija dela čine Zbirku tapiserija Ateljea, odnosno kulturnu baštinu Novog Sada. Takođe, veoma me raduje što je izložba deo ponude kulturne stanice ''Svilara'', novog prostora za kulturne i kreativne sadržaje ali i druge društvene aktivnosti. Novi Sad delima potvrđuje zasluženu titulu Evropske prestonice kulture, a 2021. godinu dočekaćemo na najbolji mogući način – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvarajući izložbu.

Namera organizatora je da postavkom ''20 godina Кolonije Boška Petrovića'' prikaže razvoj, održivost, akademizam i internacionalizam tradicionalnog programa ''Ateljea 61'' i popularizuje autonomni likovni medij - tapiseriju.

Posetioci će, među ostalim, moći da vide dela Ande Кlančič, Nives Pavlović Vuković, Nade Poznanović Adžić, Biljane Roman, Marije Vajde, Lileje Кvasnicje Ambicke, Zlatka Cvetkovića, Nune Saveri, Ulrike Mokdad i drugih umetnika, i to do 12. februara 2019. godine.

Novi Sad, 24. januar 2019. godine