Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПЛАНОВИ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ“

Заменик градоначелника мр Зоран Мандић свечано jе отвориo изложбу „Планови Петроварадинске тврђаве“ која приказује открића о Петроварадинској тврђави у фондовима бечких архива, а која је уприличена поводом Дана града Новог Сада. Том приликом представљени су резултати најновијег истраживања у организацији Скупштине града Новог Сада, Историјског архива града Новог Сада и Музеја града Новог Сада, а отварању изложбе присуствовали су и гости из страних делегација који су дошли на прославу поводом 1. фебруара.

- Имајући у виду чињеницу да је Петроварадинска тврђава данас прворазредни културно-историјски споменик, веома је важно што је Историјски архив града Новог Сада, уз подршку Скупштине града Новог Сада, још 2004. године осмислио пројекат прикупљања картографских извора, као сведочанстава динамике њеног развоја. Петроварадинску тврђаву треба одржавати и чувати као архитектонску знаменитост, али и од заборава, а томе свакако доприноси чување важних докумената – рекао је заменик градоначелника Зоран Мандић.

Први резултати истраживања у Аустријском државном архиву и Земаљском архиву Мађарске презентовани су јавности већ 2005. изложбом Поглед са петроварадинске стене. У септембру 2010. године, на основу списка др Рудолфа Шмита из 1932. године, прегледано је и преузето 16 планова Петроварадинске тврђаве од краја 17. до средине 19. века. Увидом у Збирку карата Ратног архива, утврђено је да се у Државном архиву Аустрије чува преко 200 других планова Тврђаве. Аутори изложбе су Сара Самарџић и Душко Пантелић, а поставка изложбе моћи ће до даљњег да се погледа у Музеју града Новог Сада.

Нови Сад, 1. фебруар 2011. године