Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „PLANOVI PETROVARADINSKE TVRĐAVE“

Zamenik gradonačelnika mr Zoran Mandić svečano je otvorio izložbu „Planovi Petrovaradinske tvrđave“ koja prikazuje otkrića o Petrovaradinskoj tvrđavi u fondovima bečkih arhiva, a koja je upriličena povodom Dana grada Novog Sada. Tom prilikom predstavljeni su rezultati najnovijeg istraživanja u organizaciji Skupštine grada Novog Sada, Istorijskog arhiva grada Novog Sada i Muzeja grada Novog Sada, a otvaranju izložbe prisustvovali su i gosti iz stranih delegacija koji su došli na proslavu povodom 1. februara.

- Imajući u vidu činjenicu da je Petrovaradinska tvrđava danas prvorazredni kulturno-istorijski spomenik, veoma je važno što je Istorijski arhiv grada Novog Sada, uz podršku Skupštine grada Novog Sada, još 2004. godine osmislio projekat prikupljanja kartografskih izvora, kao svedočanstava dinamike njenog razvoja. Petrovaradinsku tvrđavu treba održavati i čuvati kao arhitektonsku znamenitost, ali i od zaborava, a tome svakako doprinosi čuvanje važnih dokumenata – rekao je zamenik gradonačelnika Zoran Mandić.

Prvi rezultati istraživanja u Austrijskom državnom arhivu i Zemaljskom arhivu Mađarske prezentovani su javnosti već 2005. izložbom Pogled sa petrovaradinske stene. U septembru 2010. godine, na osnovu spiska dr Rudolfa Šmita iz 1932. godine, pregledano je i preuzeto 16 planova Petrovaradinske tvrđave od kraja 17. do sredine 19. veka. Uvidom u Zbirku karata Ratnog arhiva, utvrđeno je da se u Državnom arhivu Austrije čuva preko 200 drugih planova Tvrđave. Autori izložbe su Sara Samardžić i Duško Pantelić, a postavka izložbe moći će do daljnjeg da se pogleda u Muzeju grada Novog Sada.

Novi Sad, 1. februar 2011. godine