Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „МОЈ ГРАД - ГРАД БУДУЋНОСТИ“

Шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић свечано је отворио у Музеју града Новог Сада у Дунавској улици изложбу радова деце која су учествовала на Ликовном конкурсу за децу предшколског и основношколског узраста у организацији Предшколске установе „Радосно детињство“, а поводом обележавања Дана града Новог Сада. Циљ је био да се на занимљив и приступачан начин деци приближи историја, традиција и култура града Новог Сада, а на конкурс који је трајао до краја фебруара пристигло је више од 2500 радова деце, док је за изложбу изабрано 389 појединачних и 11 групних радова.

- Драго ми је што је кроз разне ликовне активности и бројне посете културних и историјских садржаја и локација у граду, остварена сарадња вртића, основних школа и културних институција, и што као резултат имамо ову изложбу дечјег стваралаштва. Своје импресије и стечена искуства у едукативним радионицама и обиласцима градских знaменитости, деца су на маштовит начин пренела на ликовне радове. Непроцењиво је искуство на цртежима видети очима деце слику и прилику Новог Сада у неком будућем периоду. Деца као најискренији критичари, имају запажања која нама одраслима случајно или намерно промичу, а кроз њихову креативност можемо много тога да сазнамо, научимо и утичемо на неке ствари. Важно је и да деца активно учествују у креирању културних садржаја у граду, како бисмо сви заједно слали поруку о вредностима на којима почива ова средина, а са жељом да наш град буде још лепши и сигурнији за све грађане – рекао је Александар Петровић и позвао суграђане да у што већем броју посете ову поставку.

Сви радови представљају самостална уметничка остварења деце од 3 до 14 год из 32  вртића  ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад и 15 основних школа. Стручни сарадници за ликовно васпитање организовали су низ активности, едукативних и ликовних радионица у вртићима, галеријама,  музејима и основним школама, са циљем да на занимљив и приступачан начин, деца упознају историју, културу, обичаје, значајне догађаје и личности Новог Сада. Теме и идеје су се тицале непосредног градског окружења малишана, као што су њихова кућа, улица, вртић, школа, галерије, музеји, градски паркови и игралишта, Дунав, мостови, кеј, Штранд, Петроварадинска тврђава и др. Они који желе да виде изложбу биће у прилици то да ураде следећих десетак дана у Музеју града Новог Сада-Збирка стране уметности у Дунавској улици.

Нови Сад, 10. март 2014. године