Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „MOJ GRAD - GRAD BUDUĆNOSTI“

Šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović svečano je otvorio u Muzeju grada Novog Sada u Dunavskoj ulici izložbu radova dece koja su učestvovala na Likovnom konkursu za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta u organizaciji Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, a povodom obeležavanja Dana grada Novog Sada. Cilj je bio da se na zanimljiv i pristupačan način deci približi istorija, tradicija i kultura grada Novog Sada, a na konkurs koji je trajao do kraja februara pristiglo je više od 2500 radova dece, dok je za izložbu izabrano 389 pojedinačnih i 11 grupnih radova.

- Drago mi je što je kroz razne likovne aktivnosti i brojne posete kulturnih i istorijskih sadržaja i lokacija u gradu, ostvarena saradnja vrtića, osnovnih škola i kulturnih institucija, i što kao rezultat imamo ovu izložbu dečjeg stvaralaštva. Svoje impresije i stečena iskustva u edukativnim radionicama i obilascima gradskih znamenitosti, deca su na maštovit način prenela na likovne radove. Neprocenjivo je iskustvo na crtežima videti očima dece sliku i priliku Novog Sada u nekom budućem periodu. Deca kao najiskreniji kritičari, imaju zapažanja koja nama odraslima slučajno ili namerno promiču, a kroz njihovu kreativnost možemo mnogo toga da saznamo, naučimo i utičemo na neke stvari. Važno je i da deca aktivno učestvuju u kreiranju kulturnih sadržaja u gradu, kako bismo svi zajedno slali poruku o vrednostima na kojima počiva ova sredina, a sa željom da naš grad bude još lepši i sigurniji za sve građane – rekao je Aleksandar Petrović i pozvao sugrađane da u što većem broju posete ovu postavku.

Svi radovi predstavljaju samostalna umetnička ostvarenja dece od 3 do 14 god iz 32  vrtića  PU „Radosno detinjstvo“ Novi Sad i 15 osnovnih škola. Stručni saradnici za likovno vaspitanje organizovali su niz aktivnosti, edukativnih i likovnih radionica u vrtićima, galerijama,  muzejima i osnovnim školama, sa ciljem da na zanimljiv i pristupačan način, deca upoznaju istoriju, kulturu, običaje, značajne događaje i ličnosti Novog Sada. Teme i ideje su se ticale neposrednog gradskog okruženja mališana, kao što su njihova kuća, ulica, vrtić, škola, galerije, muzeji, gradski parkovi i igrališta, Dunav, mostovi, kej, Štrand, Petrovaradinska tvrđava i dr. Oni koji žele da vide izložbu biće u prilici to da urade sledećih desetak dana u Muzeju grada Novog Sada-Zbirka strane umetnosti u Dunavskoj ulici.

Novi Sad, 10. mart 2014. godine