Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ТРАГОМ НЕМАЊИЋКИХ МАНАСТИРА“

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић присуствовала је у Културном центру Новог Сада отварању изложбе фотографија Жељка Савића под називом „Трагом Немањићких манастира“. Изложбу приређују Друштво новинара Војводине и Арс Академија поводом 9. новембра – Дана ослобођења Новог Сада.

-Ово је један од многих пројеката које је ове године подржала Градска управа за културу. Човек се учи на личном искуству, а народ на сопственој историји и зато је веома важно да и они који живе у северним крајевима земље, имају прилику да се упознају са нашим коренима, као  и са темељима на којима је настала држава Србија – изјавила је Миланка Бркић и отворила изложбу.

Аутор изложбе Жељко Савић је мултимедијални уметник који тему Немањића истражује већ три године. Изложба представља манастире који се налазе на Светој гори, Косову и Метохији и Републици Српској и има за циљ подизање свести о очувању српске културне и духовне баштине.

-Серијал радова о овим манастирима сам започео приликом боравка на Хиландару, када сам био фасциниран оним што сам видео на Светој гори. Надам се да ће путем ове изложбе посетиоци упознати са манастирима и да ће сагледати културно благо које су Немањићи оставили српском народу – истакао је Жељко Савић.

Том приликом приказан је и документарни филм овог аутора који, кроз сведочење монаха из Грачанице скреће пажњу на отуђивање српске светиње и апелује на оне институције чији је то задатак, да је заштите.

Нови Сад, 12. новембар 2013. године