Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „TRAGOM NEMANjIĆKIH MANASTIRA“

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić prisustvovala je u Kulturnom centru Novog Sada otvaranju izložbe fotografija Željka Savića pod nazivom „Tragom Nemanjićkih manastira“. Izložbu priređuju Društvo novinara Vojvodine i Ars Akademija povodom 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada.

-Ovo je jedan od mnogih projekata koje je ove godine podržala Gradska uprava za kulturu. Čovek se uči na ličnom iskustvu, a narod na sopstvenoj istoriji i zato je veoma važno da i oni koji žive u severnim krajevima zemlje, imaju priliku da se upoznaju sa našim korenima, kao  i sa temeljima na kojima je nastala država Srbija – izjavila je Milanka Brkić i otvorila izložbu.

Autor izložbe Željko Savić je multimedijalni umetnik koji temu Nemanjića istražuje već tri godine. Izložba predstavlja manastire koji se nalaze na Svetoj gori, Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj i ima za cilj podizanje svesti o očuvanju srpske kulturne i duhovne baštine.

-Serijal radova o ovim manastirima sam započeo prilikom boravka na Hilandaru, kada sam bio fasciniran onim što sam video na Svetoj gori. Nadam se da će putem ove izložbe posetioci upoznati sa manastirima i da će sagledati kulturno blago koje su Nemanjići ostavili srpskom narodu – istakao je Željko Savić.

Tom prilikom prikazan je i dokumentarni film ovog autora koji, kroz svedočenje monaha iz Gračanice skreće pažnju na otuđivanje srpske svetinje i apeluje na one institucije čiji je to zadatak, da je zaštite.

Novi Sad, 12. novembar 2013. godine