Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БОРЦИ ЗА ЖИВОТ ПРЕД СЛУГАМА СМРТИ“

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац отворио је изложбу „Борци за живот пред слугама смрти“ која говори о страдању лекара током Новосадске рације 1942. године. Изложба је уприличена у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у оквиру програма „Ледена тишина“ и биће отворена до 15. фебруара 2023. године. Изложбу је реализовао Културни центар у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада, Архивом Војводине и Музејом Града Новог Сада.

- Културни центар Новог Сада годинама уназад током јануара, када се обележава сећање на Новосадску рацију организује предавања, изложбе, трибине и филмске пројекције у оквиру програма „Ледена тишина“. Циљ тог програма је подсећање на највеће злочине који су се дешавали у не тако давној историји Новог Сада. Тако изложба „Борци за живот пред слугама смрти“ представља још једну опомену и подсећање на те страшне јануарске дане 1942. године и помен за све невине жртве погрома. Као што знамо, ове године навршава се 81 година од када су Срби, Јевреји и Роми били жртве окупационих снага у Новом Саду на подручју тада окупиране Бачке. Неговањем културе сећања на све невине жртве овог страшног злочина, као град и држава шаљемо још једну снажну поруку да се овакве ствари никада не смеју поновити, нити заборавити - рекао је Игор Црнобарац.

Директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев је нагласио да ова институција у сарадњи са Културним центром у континуитету ради на индивидуализацији жртава јануарског погрома 1942. године.

- Припремајући ову изложбу нисмо ни слутили до каквих ћемо фрапантних података доћи, а то је чињеница да је за три недеље новосадске рације убијено 29 лекара, што је ненадокнадив губитак за Србе, Јевреје и медицинску струку.  Све ово јасно говори о намерама Хортијевог режима да се обрачуна са образованим и богатим деловима друштва српске и јеврејске заједнице, како би себи омогућио дугорочну политичку доминацију на простору јужне Бачке - рекао је Петар Ђурђев.

Нови Сад, 25. јануар 2023. године