Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „BORCI ZA ŽIVOT PRED SLUGAMA SMRTI“

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac otvorio je izložbu „Borci za život pred slugama smrti“ koja govori o stradanju lekara tokom Novosadske racije 1942. godine. Izložba je upriličena u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u okviru programa „Ledena tišina“ i biće otvorena do 15. februara 2023. godine. Izložbu je realizovao Kulturni centar u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, Arhivom Vojvodine i Muzejom Grada Novog Sada.

- Kulturni centar Novog Sada godinama unazad tokom januara, kada se obeležava sećanje na Novosadsku raciju organizuje predavanja, izložbe, tribine i filmske projekcije u okviru programa „Ledena tišina“. Cilj tog programa je podsećanje na najveće zločine koji su se dešavali u ne tako davnoj istoriji Novog Sada. Tako izložba „Borci za život pred slugama smrti“ predstavlja još jednu opomenu i podsećanje na te strašne januarske dane 1942. godine i pomen za sve nevine žrtve pogroma. Kao što znamo, ove godine navršava se 81 godina od kada su Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve okupacionih snaga u Novom Sadu na području tada okupirane Bačke. Negovanjem kulture sećanja na sve nevine žrtve ovog strašnog zločina, kao grad i država šaljemo još jednu snažnu poruku da se ovakve stvari nikada ne smeju ponoviti, niti zaboraviti - rekao je Igor Crnobarac.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev je naglasio da ova institucija u saradnji sa Kulturnim centrom u kontinuitetu radi na individualizaciji žrtava januarskog pogroma 1942. godine.

- Pripremajući ovu izložbu nismo ni slutili do kakvih ćemo frapantnih podataka doći, a to je činjenica da je za tri nedelje novosadske racije ubijeno 29 lekara, što je nenadoknadiv gubitak za Srbe, Jevreje i medicinsku struku.  Sve ovo jasno govori o namerama Hortijevog režima da se obračuna sa obrazovanim i bogatim delovima društva srpske i jevrejske zajednice, kako bi sebi omogućio dugoročnu političku dominaciju na prostoru južne Bačke - rekao je Petar Đurđev.

Novi Sad, 25. januar 2023. godine