Читај ми

ОТВОРЕНА ''ГАЛЕРИЈА НА ШТРАФТИ''

Нови Сад добио је још једно место на којем ће млади уметници имати прилику да свој рад представе широј публици. Реч је о уличној „Галерији на Штрафти“ у згради Црвеног крста, на углу Булевара Михајла Пупина и Пионирске улице. „Штрафта“ је чувено новосадско шеталиште на Булевару Михајла Пупина које је 80-тих година XX века било култно место на којем су се млади Новосађани у вечерњим шетњама дружили, удварали и забављали. Залагањем Ротари клуба „Нови Сад Дунав“ реконструисан је излог на згради Црвеног крста и трансформисан у уличну галерију. Отварању Галерије присуствовали су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић, председник Ротари клуба „Нови Сад Дунав“ Љубомир Паљић, директорка Галерије Бел Арт и ауторка пројекта „Галерија на Штрафти“ Весна Латиновић, као и млада уметница Ана Вртачник чији су радови први представљени у изложбеном програму.

- Уз постојеће три камерне галерије у непосредном суседству СУЛУВ, Мали ликовни Салон и Бел арт, Нови Сад добија својеврсну улицу галерија. Изузетно је важно да се шири простор представљања уметности и културе, односно простор у којем уметници могу да делују. Поносни смо на сарадњу између хуманитарних организација и установа културе у Новом Саду и то је прави пример добре праксе, када се култура посматра као шири друштвени концепт. Као и друштво и култура је вишеслојна, а наш циљ је да она постане стил живљења у Европској престоници културе и да покреће позитивне промене у заједници. Сигуран сам да ће Новосађани радо заћи на „Штрафту“ и уверити се у богато и разноврсно стваралаштво наших уметника. Драго ми је што ће првих дана бити представљени радови Ане Вртачник, наше изузетно талентоване сликарке која је већ остварила значајан успех показавши се у добром светлу и код нас и у свету – истакао је Далибор Рожић.

Ана Вртачник је имала бројне самосталне и групне изложбе, колаборације и публикације са различитим уметницима, кустосима, институцијама и галеријама широм света. До сада је освојила награду фондације „Мали принц“, награду фондације „Миливој Николајевић“, награду Универзитета у Новом Саду за врхунске резултате у уметности, прву награду за позоришни плакат 58. издања фестивала „Стеријино позорје“ и многе друге. У наредној фази пројекта биће организоване месечне изложбе младих новосадских уметника, а годишњи програм ће бити реализован под менторством Галерије Бел арт у сарадњи са Академијом уметности, Фондацијом Мали Принц и СУЛУВ-ом. На крају годишњег циклуса, Ротари клуб „Нови Сад Дунав“ и Црвени крст Новог Сада ће организовати хуманитарну аукцију радова уметника који су представљени током године.

Пројекат „Галерија на Штрафти“ започет 2019. године својим је концептом антиципирао време које је донела пандемија Корона вируса, јер се комуникација са уметничким делом одвија на отвореном простору без директног контакта. Изложбе ће путем QR кода пратити додатна виртуелна презентација на веб страници и инстаграм профилу.

Нови Сад, 12. новембар 2020. године