Čitaj mi

OTVORENA ''GALERIJA NA ŠTRAFTI''

Novi Sad dobio je još jedno mesto na kojem će mladi umetnici imati priliku da svoj rad predstave široj publici. Reč je o uličnoj „Galeriji na Štrafti“ u zgradi Crvenog krsta, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Pionirske ulice. „Štrafta“ je čuveno novosadsko šetalište na Bulevaru Mihajla Pupina koje je 80-tih godina XX veka bilo kultno mesto na kojem su se mladi Novosađani u večernjim šetnjama družili, udvarali i zabavljali. Zalaganjem Rotari kluba „Novi Sad Dunav“ rekonstruisan je izlog na zgradi Crvenog krsta i transformisan u uličnu galeriju. Otvaranju Galerije prisustvovali su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić, predsednik Rotari kluba „Novi Sad Dunav“ Ljubomir Paljić, direktorka Galerije Bel Art i autorka projekta „Galerija na Štrafti“ Vesna Latinović, kao i mlada umetnica Ana Vrtačnik čiji su radovi prvi predstavljeni u izložbenom programu.

- Uz postojeće tri kamerne galerije u neposrednom susedstvu SULUV, Mali likovni Salon i Bel art, Novi Sad dobija svojevrsnu ulicu galerija. Izuzetno je važno da se širi prostor predstavljanja umetnosti i kulture, odnosno prostor u kojem umetnici mogu da deluju. Ponosni smo na saradnju između humanitarnih organizacija i ustanova kulture u Novom Sadu i to je pravi primer dobre prakse, kada se kultura posmatra kao širi društveni koncept. Кao i društvo i kultura je višeslojna, a naš cilj je da ona postane stil življenja u Evropskoj prestonici kulture i da pokreće pozitivne promene u zajednici. Siguran sam da će Novosađani rado zaći na „Štraftu“ i uveriti se u bogato i raznovrsno stvaralaštvo naših umetnika. Drago mi je što će prvih dana biti predstavljeni radovi Ane Vrtačnik, naše izuzetno talentovane slikarke koja je već ostvarila značajan uspeh pokazavši se u dobrom svetlu i kod nas i u svetu – istakao je Dalibor Rožić.

Ana Vrtačnik je imala brojne samostalne i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa različitim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta. Do sada je osvojila nagradu fondacije „Mali princ“, nagradu fondacije „Milivoj Nikolajević“, nagradu Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u umetnosti, prvu nagradu za pozorišni plakat 58. izdanja festivala „Sterijino pozorje“ i mnoge druge. U narednoj fazi projekta biće organizovane mesečne izložbe mladih novosadskih umetnika, a godišnji program će biti realizovan pod mentorstvom Galerije Bel art u saradnji sa Akademijom umetnosti, Fondacijom Mali Princ i SULUV-om. Na kraju godišnjeg ciklusa, Rotari klub „Novi Sad Dunav“ i Crveni krst Novog Sada će organizovati humanitarnu aukciju radova umetnika koji su predstavljeni tokom godine.

Projekat „Galerija na Štrafti“ započet 2019. godine svojim je konceptom anticipirao vreme koje je donela pandemija Кorona virusa, jer se komunikacija sa umetničkim delom odvija na otvorenom prostoru bez direktnog kontakta. Izložbe će putem QR koda pratiti dodatna virtuelna prezentacija na veb stranici i instagram profilu.

Novi Sad, 12. novembar 2020. godine