Читај ми

ОТВОРЕНА 3. НОВОСАДСКА ФИЈАКЕРИЈАДА

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић отворио je 3. Новосадску фијакеријаду која је одржана на стадиону ФК „Славија“ на Салајци. Том приликом, многобројна публика имала је прилику да боље упозна ове племените животиње, а поред такмичења у финалном колу Првенства Војводине, уприличен је и богат културни програм.

- Данас имамо лепу прилику да се подсетимо на она времена када су фијакери били редовна појава и симбол нашег града и целе Војводине. Ова манифестација баштини ту традицију, а Град Нови Сад је подржава јер сматрамо да је важно да истакнемо све оно што је карактеристично за простор у којем живимо, али и да подигнемо квалитет културно-спортских дешавања у различитим деловима Новог Сада  - изјавио је Вања Вученовић.

Новосадска фијакеријада окупила је укупно више од 60 запрега упарађених коња из клубова широм Војводине и Србије, који су се такмичили у двопрегу и четворопрегу, док је кружна ревијална вожња била трећа категорија програма Новосадске фијакеријаде. Публика је бурним аплаузима прво поздравила 17 екипа фијакера двопрега, који су наступили у трећем, финалном колу Првенства Војводине, према оцени организатора, најважнијем годишњем коњичком такмичењу Републике Србије. Манифестацију организује Коњички клуб „Салајка“ чији је представник Милош Асурџић изразио наду да ће она постати традиционална.

"Желимо да се вратимо традицији коњарства на овим просторима, подсетимо на она времена када су Новим Садом ишли фијакери и да млађе генерације упознамо са коњичким спортом, који је изнад свега племенит спорт" – рекао је Асурџић.

Нови Сад, 16. август 2014. године