Čitaj mi

OTVORENA 3. NOVOSADSKA FIJAKERIJADA

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otvorio je 3. Novosadsku fijakerijadu koja je održana na stadionu FK „Slavija“ na Salajci. Tom prilikom, mnogobrojna publika imala je priliku da bolje upozna ove plemenite životinje, a pored takmičenja u finalnom kolu Prvenstva Vojvodine, upriličen je i bogat kulturni program.

- Danas imamo lepu priliku da se podsetimo na ona vremena kada su fijakeri bili redovna pojava i simbol našeg grada i cele Vojvodine. Ova manifestacija baštini tu tradiciju, a Grad Novi Sad je podržava jer smatramo da je važno da istaknemo sve ono što je karakteristično za prostor u kojem živimo, ali i da podignemo kvalitet kulturno-sportskih dešavanja u različitim delovima Novog Sada  - izjavio je Vanja Vučenović.

Novosadska fijakerijada okupila je ukupno više od 60 zaprega uparađenih konja iz klubova širom Vojvodine i Srbije, koji su se takmičili u dvopregu i četvoropregu, dok je kružna revijalna vožnja bila treća kategorija programa Novosadske fijakerijade. Publika je burnim aplauzima prvo pozdravila 17 ekipa fijakera dvoprega, koji su nastupili u trećem, finalnom kolu Prvenstva Vojvodine, prema oceni organizatora, najvažnijem godišnjem konjičkom takmičenju Republike Srbije. Manifestaciju organizuje Konjički klub „Salajka“ čiji je predstavnik Miloš Asurdžić izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.

"Želimo da se vratimo tradiciji konjarstva na ovim prostorima, podsetimo na ona vremena kada su Novim Sadom išli fijakeri i da mlađe generacije upoznamo sa konjičkim sportom, koji je iznad svega plemenit sport" – rekao je Asurdžić.

Novi Sad, 16. avgust 2014. godine