Читај ми

ОТВОРЕН ПРВИ ОВОГОДИШЊИ САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и заменик директора Националне службе за запошљавање Драган Сикимић отворили су први овогодишњи Сајам запошљавања који организују Град Нови Сад и Национална служба за запошљавање. Манифестација се одржава 23. априла у Западном холу СПЕНС-а, од 10 до 15 часова, а пријавило се до сада највише послодаваца, њих 69 са 435 радних места у понуди.

- Према подацима, до 2014. године, свака четврта особа која донесе своју радну биографију на Сајам, у року од 6 месеци пронађе посао. Град је ове године издвојио 103,3 милиона динара за нова запошљавања, а у току су три позива. Јавни позив за самозапошљавање ће бити затворен до краја овог месеца јер већ има 90 пријављених бизнис планова.У току је и конкурс за субвениције за отварање нових радних места, и по радном месту послодавци могу добити 200 000 динара, а ту је и позив за јавне радове где су нам приоритет теже запошљиве особе. У мају ће бити расписан јавни позив за запошљавање приправника. Том мером биће обухваћено 120 младих, 90 са високом стручном спремом, а 30 са средњом. Јун је резервисан за Јавни позив - стручна пракса – истакао је мр Горан Сечујски.

Он је такође рекао да влада велико интресовање за субвенције за самозапошљавње, и нагласио да од прошле године, сва лица која од Града добију средства за започињање приватног посла, добијају и бесплатну обуку из области које су неопходне за вођење посла.

Према речима заменика директора Националне службе за запошљавање Драгана Сикимића пракса је показала да су Сајмови непревазиђена мера, јер је реч о непосредном контакту између незапослених и послодаваца.

- Структура радних места на Сајму покрива широк диjапазон образовних профила. Ове године определили смо 2 милијарде и 800 милиона динара за активне мере запошљавања, као и 500 милиона за запошљавање особа са инвалидитетом. Очекујем да ћемо реализовати та средства и да ће то допринети паду незапослености – нагласио је Сикимић и додао да је јако важно обезбедити више праксе у образовању како би оно било усклађено са захтевима тржишта рада.

Како је оценио важно је допринети већој запошљивости кадрова, с тим да је приоритет укључивање младих људи у тржиште рада, јер је општи циљ да сви њихови потенцијали буду остварени у нашој земљи.

Нови Сад, 23. април 2015. године