Читај ми

ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ КЊИГА И ИЗЛОЖБА УМЕТНОСТИ „АRТ ЕXPО“

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању Међународног сајма књига и Изложбе уметности „Art Expo“. Присутнима су се обратили и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановића, а књижевник и академик Горан Петровић свечано је отворио Међународни сајам књига.

- Цитирајући речи Матије Бећковића који је отварајући прошлогодишњи сајам рекао „проглашавам Сајам књига у Новом Саду заувек отвореним“, не бих почетак овогодишњег сајма означио као нови, већ искључиво као наставак нечег што је већ отворено и што траје. Књига се у граду који је до прошле године био европска престоница културе не затвара. У граду који је носио тако велику и значајну титулу можемо само да исписујемо и отварамо странице нових. Свака манифестација која промовише љубав према књизи је драгоцена, а посебно ме радује што се истовремено одржава и изложба уметности, док нас Сајам образовања очекује у наредним данима. Чувајмо зато културно језгро народа, језик кроз писану реч и негујмо културу читања која је база напретка сваког друштва – рекао је градоначелник Ђурић.

Након церемоније свечаног отварања, уследила је додела наградe „Лаза Костић“, за најбоље књижевно дело објављено између два Међународна сајма књига у Новом Саду, коју је добила Маја Трифуновић, за књигу „Гутачи ватре“. Награда за најбоље дело у области књижевности за децу припала је Урошу Петровићу за књигу „Бајке - првих седам“, а жири је Награду за издавачки подухват године доделио Српском народном позоришту за "Енциклопедију Српског народног позоришта". Специјална награда припала је Издавачкој кући Прометеј, Архиву Војводине, Покрајинском заводу за заштиту споменика културе и Вуковој задужбини за Сабрана дела Дејана Медаковића.

На Новосадском сајму од 7. до 13. марта, биће одржани Сајам књига и 27. изложба уметности „Art Expo“, док ће 9. и 10. бити организован 18. међународни сајам образовања „Путокази“. Радно време приредби је од 10 до 20 часова, осим у петак, суботу и недељу, када ће радно време бити од 10 до 21 час.

Нови Сад, 7. март 2023. године